Znáte ho? Pseudoobilovinu, která se vyznačuje drobnými roztomilými zrnky? Amarant, neboli laskavec, vás okouzlí, jemnou oříškovou chutí. Název laskavec je v tomto případě skutečně na místě, neboť je opravu laskavý vůči našim tělům. Je totiž přímo nabitý výživnými látkami. Má poměrně vysoký obsah mastných kyselin (především v klíčku), vápníku (až 2 × více než kravské mléko!), železa, draslíku, fosforu a vitaminů A a C.
Cca ze 17% je tvořen bílkovinami, zvláště pak lysinem – běžně těžce dostupnou aminokyselinou z rostlinných zdrojů. Lysin hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku z trávicího traktu. Z těchto důvodu je vhodný zejména pro naše vegetariánské či veganské kolegy, kteří z něj mohou těžit živiny důležité pro zachování správného chodu jejich organismu.
Amarantová mouka obsahuje až 3 × více vlákniny a 5 × více železa než mouka pšeničná. Skvěle se proto hodí k přípravě pečiva. Jejím přidáním se významně zvýší nutriční hodnota celého pokrmu. Díky přirozeně sladké chuti bývá často kombinována s moukou špaldovou. Vzhledem k její gumovité struktuře je vhodné míchat ji s moukami vzdušnější konzistence, jako např. s již zmíněnou špaldovou či pohankovou.
Amarant vaříme jako rýži, v poměru amarantu k vodě cca 1 : 3, cca 25 min. Jelikož má při vaření tendenci lepit se na dno hrnce, vyplácí se pravidelně jej promíchávat. Lze jej i naklíčit, nebo z něj lze připravit výtečné pukance. Že nevíte, jak jej připravit tak, aby byl chutný a dobře stravitelný? Nezoufejte. Přinášíme pár receptů, díky nimž můžete okusit, jak je výborný a lahodný.
Amarantová kaše s datlemi – snídaně
Přes noc namočíme ¾ hrnku amarantu, ½ šálku datlí a hrst dýňového semínka. Ráno necháme na mírném ohni provařit do vzniku kašovité konzistence. Po stažení z plotny vmícháme lžičku kokosového oleje či másla a dle chuti zasypeme skořicí. Datle krásně osladí, není již třeba doslazovat. Kdo by přece jen chtěl, může vmíchat lžičku medu. Výborně chutná i zasypáno karobem.
Pórkové špaldoto s amarantem – oběd
špalda zrno cca 1/3 šálku
amarant zrno cca 1/3 šálku
½ většího pórku, nebo jeden malý
alaburky solené cca 2 čajové lžičky
sůl, pepř, kapka olivového oleje dle potřeby
Amarant a špaldu předem namočíme – stačí hodinka, dvě. Potom přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném plameni do vypaření vody. Průběžně kontrolujeme, čas od času promícháme – amarant má tendenci připalovat se, proto preventivně přidáme lžičku olivového oleje. Pokud se amarant stále lepí na spodní část hrnce, přidáme trochu více oleje. Když je voda již na půl odpařená a směs nabývá kašovité konzistence, přihodíme pórek, snížíme plamen a necháme podusit do změknutí pórku a odpaření zbytku vody. Směs by měla mít kašovitou, lehce lepkavou konzistenci. Stáhneme z plotny, osolíme, opepříme, posypeme alaburkami a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme ještě chvíli dojít, abychom dosáhli propojení chutí. Lahodný oběd, který zasytí na dlouhou dobu díky vyváženému obsahu kvalitních rostlinných bílkovin a komplexních sacharidů.
Neváhejte a zařaďte amarant do svého jídelníčku. Díky obsahu látek potřebných pro obnovu a regeneraci svalových vláken zajistíte organismu dostatek prostředků pro správný rozvoj a chod. A zrovna proto jej často konzumují právě sportovci, pro něž jsou aspekty obnovy a regenerace svalových vláken po fyzické aktivitě více než důležité a žádoucí. S amarantem jednoduše získáte lví sílu. Sami uvidíte, jak štědře vás za tento malý experiment vaše tělo obdaruje. Dostatek energie, dobré spalování a zdravý vzhled – no nestojí to za to?