Máte rádi šišky s mákem? A co takhle zkusit tyhle, bezlepkové, z jáhel a kukuřičné mouky a posypat je třeba ořechy ? Věřím, že Vám budou chutnat ještě více, než ty tradiční ! 😊
Suroviny:
200g jáhel
50g kukuřičné mouky
Špetka soli
Dvě sta gramů jáhel několikrát propláchneme, zalijeme 2,5 násobkem jejich objemu vody a se špetkou soli uvaříme. Vaříme prvních 15 minut s pokličkou, a dalších 10 minut bez ní. Chceme, aby byly jáhly opravdu hodně měkké, či spíše až rozvařené. Jáhly necháme trošku zchladnout – jen tolik, aby nás při hnětení těsta příliš nepálily, přidáme 50g kukuřičné mouky a špetku soli a rukou uhněteme těsto. Z těsta tvoříme šišky, které vložíme vroucí osolené vody, počkáme až vyplavou a vaříme ještě 3 minuty. Na talíři sypeme čerstvě namletými mandlemi (které můžeme předem opražit – jejich chuť bude par výraznější), osladíme javorovým sirupe a omastíme ostropestřcovým olejem ( nebo čímkoliv jiným, co máte rádi).