Podle zakladatelů restaurace Secret of raw, jsou burgery jedněmi z nejoblíbenějších rostlinných jídel. Ačkoliv jsou poměrně složitější na přípravu, výsledek rozhodně stojí za to. Odměnou se stane jídlo skvělé chuti a krásného vzhledu. Vyzkoušejte a udělejte si vlastní názor. Použijte k přípravě rostlinného burgeru výrobky řady Green Apotheke, které najdete nejen v našem e-shopu, ale i ve vybraných prodejnách. Buďte přírodě blíže než kdy dřív – s Green Apotheke a výborným rostlinným burgerem.
Co budeme potřebovat?
Placky
3 hrnky kešu ořechů
1 hrnek lněného semínka (lze umlít i v mlýnku na kávu)
½ bílé ředkve (lze užít i pórek)
¾ hrnku cukety
Hrst petrželové natě
1 lžíce dýňového pyré
1 lžička soli
½ lžičky pepře
Jak drží burger při sobě? Díky tomu, že se voda z ředkve a cukety vsákne do lněného semínka – to do sebe vodu natáhne.
Náplň burgeru
1 okurka
1 rajče
1 pórek
1 žampion
Mrkvové pesto
3 střední mrkve
½ hrnku slunečnicového semínka
1 lžička agáve sirupu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička kari
1 lžička chilli
5 sušených rajčat
1 stroužek česneku
1 lžička pepře
3 lžíce olivového oleje
Hranolky
1 bílá ředkev
1 lžička kurkumy
3 lžíce olivového oleje
Kešu tatarka
1 hrnek kešu ořechů
1 hrnek vody
4 lžíce jablečného octa
1 a ½ lžičky kurkumy
1 červená cibule
2 lžičky hořčičného semínka
Jak postupovat?
Nejprve začněte s přípravou placek. Nasušte si jich více, protože tím strávíte celkem dlouhou dobu. Dle tohoto receptu vytvoříte celkem 24 placek. Polovinu lněného semínka namelte v mixeru nebo v mlýnku na kávu. V robotu rozmixujte kešu ořechy na mouku a přidejte všechny ostatní sypké ingredience. Promíchejte krátkým mixováním a přidejte všechnu zeleninu. Znovu promixujte a přidejte koření. Mixujte do vzniku těsta.
Těsto by mělo být tekutější, aby jej šlo nabrat vidličkou. Na sušící plát nanášejte těsto na placky. Ideálním nástrojem je kopečkovač na zmrzlinu. Naberte kopeček a vidličkou rozhrňte do podoby placky. Na jeden plát se vejde 16 placek. Sušte je v sušičce 14 hodin. Těsto musí zůstat vláčné, nesmí být vyschlé a lámat se.
Na kešu tatarku umixujte všechny ingredience kromě cibule v mixeru, vlijte do misky a přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli. Nechte odležet cca 30 min.
Hranolky nakrouhejte z ředkve na V-kráječi. V míse zasypte kurkumou a zalijte olejem. Promíchejte rukama (máte-li k dispozici rukavice, užijte jich). Nechte marinovat cca 10 min.
Burger tvořte následovně:
Vezměte dvě placky a ty z rubové strany potřete mrkvovým pestem. Jednu z placek poklaďte kolečkem okurky, rajčete, pórku a kusem žampionu a přiklopte druhou plackou. Burger propíchněte párátkem tak, aby držel pohromadě.
Na talíři servírujte s hranolkami a tatarkou.
—
Vypadá to složitě, ale nenechte se odradit. Vyzkoušejte a sami uvidíte, že propadnete kouzlu tohoto skvělého burgeru a budete jej chtít připravovat stále znovu a znovu. A pokud se vám nechce sušit s burgerem, dejte šanci alespoň ředkvovým hranolkům a kešu tatarce, které jsou sami o době lahůdkou.