Cizrna, často označovaná jako královna luštěnin, skvěle vynikne jako součást pomazánek. Známá je především v podobě tradičního arabského hummusu.
Cizrna je bohatá na aminokyseliny, vlákninu a tuk s vysokým podílem esenciální mastné kyseliny linolové. Ta se účastní řady metabolických procesů v našem těle a řadí se k antioxidantům. Kromě jemné oříškové chuti a příjemné konzistence se cizrna vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek, jako je vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, draslík a sodík, také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3 niacin, B6 a B9 kyselinu listovou), C a E.
1. Hummus
Hummus je tradiční arabský pokrm, který se obvykle konzumuje v kombinaci s pita chlebem. Jeho příprava je velmi jednoduchá – stačí uvařenou cizrnu rozmixovat do hladka, smíchat s olivovým olejem, citrónovou šťávou a římským kmínem. Dochutit špetkou soli a sladké papriky. Recept lze ozvláštnit přidáním arašídového másla či sezamové tahini pasty.
2. Cizrnová nutela
Variací na klasický hummus se může stát chuťově výrazná cizrnová „nutela“.
Potřebujeme:
cca hrnek a 1/2 uvařené cizrny + Vrchovatou lžíci kakaa
Odměrku rýžového čokoládového proteinu Growing naturals (nebo další lžíci kakaa)
Hrnek či 1/2 hrnku vanilkového Alpro soja (či jiného rostlinného nápoje)
Lžíci kokosového (či olivového) oleje
Lžíci arašídového másla – libovolné
Cizrnu namočíme přes noc. Druhý den uvaříme do změknutí. Následně rozmixujeme a smícháme s ostatním. Natíráme na celozrnné pečivo, kukuřičnou placku, nebo jíme jen tak či užíváme jako krém nebo polevu.
3. Cizrnovo rajčatový gulášek
Namočíme ¾ šálku cizrny, potom na mírném ohni vaříme pod pokličkou. Přidáme nakrájená rajčata, sůl, lžičku sladké papriky. Vaříme do doby, než cizrna změkne a rajčata se rozvaří. Pro vznik gulášovité konzistence možno zahustit celozrnnou moukou. Cizrnu i s rajčaty scedíme a smícháme s nasucho orestovaným uzeným tofu.
4. Medová cizrna
¾ šálku namočené a uvařené cizrny smícháme se lžičkou arašídového másla, lžičkou kokosového oleje a lžičkou medu. Netradiční, avšak lahodná kombinace bohatá na rostlinné bílkoviny a zdravé tuky, které napomohou vstřebání ostatních živin. Tedy ideální volba pro pokrm po fyzické aktivitě.
5. Cizrnový salát s tofu a špenátem
¾ šálku cizrny
½ balení tofu natural
3 šálky čerstvého baby špenátu
1 lžička olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa
Koření italského typu, sůl, pepř
Čerstvá či sušená bazalka
Cizrnu několik hodin předem namočíme a poté na mírném ohni pod pokličkou vaříme do změknutí. Ke konci varu přihodíme nakrájené tofu a ochutíme kořením. Chvíli necháme probublat, stáhneme z plotny a odlijeme vodu. Přidáme lžičku olivového oleje, dvě lžíce balsamikového octa, sůl, pepř a smícháme s čerstvým baby špenátem. Nakonec posypeme bazalkou.