Green Apotheke

Vzdálená sestra rebarbory a benefity, které přináší její konzumace – jedinečná pohanka

Ačkoliv bývají většinou řazeny ke klasickým obilovinám, jsou pseudoobiloviny ve skutečnosti semena. Mezi jejich významné zástupce se řadí i pohanka, která jako ostatní neobsahuje lepek. Díky tomu se vyznačuje lehkou stravitelností, zásadotvorností a vhodností pro celiaky. Jednoduchá a univerzální příprava, výborná chuť a nutričně vyvážené složení z ní činí ideální potravinu pro každého, kdo chce nenásilnou a příjemnou cestou vnést do svého jídelníčku kapku zdraví. Pohanku využijete jak pro přípravu lahodné ranní kaše, tak i jako ingredienci, která obohatí lahodný večerní salát s oblíbenou zeleninou. Rovněž se může stát i chutnou náhradou přílohy v čase oběda.

Vzdálená sestra rebarbory

Málokdo ví, že pohanka má spíše než k obilovinám blíže k rebarboře – je totiž její vzdálená příbuzná. Je rovněž významným zdrojem flavonoidu rutinu, který je nezbytný pro zdravé cévy. Může se tak stát zcela přírodním doplňkem stravy pro ty, kteří trpí například na křečové žíly. Pravidelná konzumace pohanky v jakékoliv formě výrazně zlepšuje stav organismu, jelikož v přirozené formě dodává dostatečné množství všech látek potřebných pro kompletní regeneraci.

Plnohodnotný zdroj proteinů

Pohanka obsahuje 8 esenciálních aminokyselin, včetně kyseliny linolové a běžně těžce dostupného tryptofanu. A právě serotonin, který je zodpovědný za jasnou mysl a lepší náladu, je tvořen z tryptofanu. Budete-li se tedy ládovat pohankou, zajistíte si tak častý úsměv od ucha k uchu J a zásobíte se dobrou náladou. Jako taková je tedy pohanka považována za vysoce kvalitní zdroj proteinů. Zhruba polovinu z nich tvoří albuminy – bílkoviny podobné bílkovinám mateřského mléka.

Použití v kuchyni

Pohanka je ideální nepražená, protože tak ji lze i klíčit. Pohanková mouka se výborně doplňuje s moukou z quinoy v případě, že se smíchají. Můžete ji užít i všude tam, kde byste za běžných okolností sáhli po klasické bílé mouce. Výborně chutná například v pečených dezertech. Vezměte svůj oblíbený recept a uvedenou mouku nahraďte tou pohankovou. Dočkáte se oříškovo-kakaové chuti, která vyniká velmi jemnou sladkostí. Přirozeně vás tedy při dalším pečení povede k ubrání množství cukru.

Pohanku vaříme podobně jako jako rýži, v poměru pohanky k vodě 1 : 3, cca 20 min. Ideální je nechat ji pouze přejít varem a posléze nechat pod pokličkou dojít a vsáknout vodu. Do té se totiž během vaření uvolňuje cenný rutin.

Trocha inspirace nikdy neuškodí

Nevíte-li, jak s pohankou při prvním kontaktu naložit, inspirujte se některým z našich jednoduchých receptů. Sami uvidíte, jak si pochutnáte.

Pro snídaňovou kaši s chia semínky potřebujeme ¾ šálku pohanky, lžíci chia semínek, dvě mandarinky, šálek vody, skořici a stévii. Vše jednoduše smícháme a necháme přes noc odstát. Ráno konzumujeme buď studené, nebo jen lehce prohřejeme.

Zda zvolíte pohanku kroupy, nebo lámanku, záleží jen na vás a na tom, zda preferujete kašovitější a mazlavější strukturu (lámanka), nebo křupavější a hutnější verzi (kroupy). Kaši lze stejným způsobem připravit i z pohankové mouky, s níž nabyde vyloženě krémové konzistence.

Další verze výborné, výživné a jednoduché snídaně může vzejít z kombinace pohanky a banánu. Přes noc namočíme ¾ šálku pohanky, lžíci rozinek a lžičku karobu. Ráno prohřejeme a vmícháme roztlačený banán. Pro dosažení pudinkové konzistence můžeme umixovat do hladka.

Pro jednoduchý a nutričně vyvážený oběd, který tělu dodá energii na celé odpoledne, namočíme přes noc ¾ šálku pohankových krup. Ráno necháme na mírném ohni pod pokličkou provařit do nabobtnání. Poté přidáme 2 až 3 šálky hrášku a vaříme společně. Mezitím na pánvi na sucho opečeme 1/3 balení uzeného tofu nakrájeného na kostky, dochutíme jej solí, pepřem a sušenou bazalkou. Poté smícháme s pohankovo-hráškovou směsí, kterou před podáváním promastíme lžičkou olivového oleje.

Máte-li chuť vyzkoušet lehce netradiční recept, pak vyzkoušejte, jak chutná pohanka s arašídovým máslem a tempehem. Připravte si ¾ šálku pohankových krup, 1/3 balení smaženého tempehu, lžíci arašídového másla, špetku soli a kokosový olej. Pohanku namočte na několik hodin, potom na mírném ohni nechejte probublat až do nabobtnání a změknutí. Po odstavení a scezení vmíchejte lžičku kokosového oleje, špetku soli, lžíci arašídového másla a promícháme. Nakonec posypte nastrouhaným smaženým tempehem.

 

Vše co jste nechtěli vědět o bílém cukru

Vyhýbejte se bílému rafinovanému cukru. Pro slazení používejte v omezené míře med nebo nerafinovaný kokosový či třtinový cukr. Omezte slazení jednoduchými cukry obecně. Pozorně sledujte složení výrobků – cukr v různých formách je součástí řady výrobků, v nichž byste jej nečekali!

Naše tělo používá glukózu pro všechny svoje procesy, je tedy pro tělo nezbytná. Vstupuje do krevního řečiště tenkým střevem, a krví se dostává tam, kde ji zrovna tělo potřebuje. Rozhodně nepotřebujeme glukózu přijímat ve formě jednoduchých cukrů, ale jako škrob, což je polysacharid sestávající výhradně z glukózy. V průběhu trávení se pomocí enzymů ve slinách a žaludku štěpí a postupně se do krevního řečiště uvolňují glukózové jednotky. Příjmem rafinovaného bílého cukru, který se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy, však tělo ochuzujeme o zásoby vitamínů a minerálů, které jsou spotřebovány na jeho metabolizaci a způsobuje velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Většina z nás přijímá cukr v nadbytečné míře. Ve velké části zpracovaných potravin ho najdete pod názvy sacharóza, glukóza, fruktóza, kukuřičný sirup. Sacharidy jsou rychlé palivo pro náš organismus, a pokud se intenzivně nehýbeme, ukládá se ve formě podkožního tuku, který je nebezpečný pro naše cévy.

Pouze 20 % naší populace má rychlý metabolismus a přemění cukry na teplo, ostatní musí myslet na to, že riskují se svým zdravím. Bylo také zjištěno, že pravidelná konzumace cukru vede k závislosti a všem důsledkům jako zvyšování dávek cukru k uspokojení, abstinenčními příznaky při vynechání cukru…

Konzumace vysokého množství bílého cukru také zhoršuje paměť a schopnost učení. Při častém pojídání sladkostí hladina cukru v krevním řečišti kolísá a tyto výkyvy způsobují únavu, podrážděnost, špatnou náladu až depresi. Chronicky vysoké hladiny cukru v krvi jsou spojeny se zánětovými reakcemi v mozku.

V současné době se výzkumy zaměřují i na spojitost vysoké hladiny cukru v krvi s Alzheimerovou chorobou. Přemíra užívání cukru také zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, také bylo zjištěno, že příjem cukru způsobuje změnu poměru fosforu a vápníku v krvi a tím dochází ke tvorbě zubního kazu a vyplavování vápníku z kostí. Může také zvyšovat krevní tlak, ovlivňuje vnímání pocitu sytosti a poškozuje slinivku. Vysoká konzumace cukru dětmi je také spojována s poruchami v chování, s hyperaktivitou a násilím. Ukazuje se, že velkým problémem je používání kukuřičného sirupu v dětské stravě, ten obsahuje velké množství fruktózy.

Mezi rizikové zdroje patří agávový sirup a samotná fruktóza, neboť naše tělo není nastaveno na zpracování tak velkého množství fruktózy. Ta sice nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale odbourává se výhradně v játrech složitým mechanizmem, její metabolity však podporují prozánětlivé prostředí a má vliv srdečně-cévní onemocnění, narušení metabolismu jater, vzniku dny. Podporuje tvorbu tuků, které se ukládají v organismu a tak vede k obezitě, narušuje metabolismus inzulinu, tím může vést k rozvoji diabetu. Také zvyšuje pocit hladu. Fruktózy v ovoci se nemusíme bát, protože málokdo by se dokázal přejíst ovocem, tak aby do sebe vpravil zdraví škodlivé množství.

Neustálým přísunem bílého cukru v potravinách se vyplavuje hormon inzulín, který má za úkol snižování hladiny cukru v krvi. Po jídle slinivka zvýší produkci inzulínu, který sníží množství cukru v krvi na únosnou míru. Při takto častém vyplavování inzulínu se buňky otupí a vyžadují ještě více inzulínu. A nakonec slinivka nestačí produkovat dostatečné množství a tak se projeví nemoc diabetes se všemi důsledky na zdraví.  Diabetes 2. typu tvoří 90% postižených touto nemocí. Tento typ je také nejlépe ovlivnitelný prevencí. Je nutné udržovat správnou hmotnost, zaměřit se na zdravější stravu s menším množstvím cukru a mít pravidelný pohyb.

Při přechodu na zdravou stravu je vhodné postupně snižovat dávky cukru, a pokud není možné cukr vynechat, pak použít jeho zdravější variantu. Tou může být sušená třtinová šťáva nebo kokosový cukr, které kromě cukru obsahují minerály jako Ca, Fe a Mg a mají nižší glykemický index. Do pečiva ke slazení se mohou používat datle, čímž obohatíme pečivo o vlákninu a minerály.

Pravda o bílé mouce a významu pseudoobilovin v jídelníčku

Vybírejte mouky z nutričně hodnotných obilovin a pseudoobilovin. Upřednostňujte celozrnnou mouku před bílou. Zařazujte do jídelníčku bezlepkové varianty mouky. Preferujte mouku získanou tradičním postupem – mletím na mlýnských kamenech.

Chleba je jednou z nejstarších potravin. V různých obměnách se stal hlavní složkou potravy mnoha kultur v různých zemích světa. Je též součástí jídelníčku středomořských národů, které se dožívají nadprůměrného věku. Hlavní složkou chleba je mouka, která je v souvislosti s různými nemocemi v hledáčku zájmu alternativních pohledů.

Důležitým kritériem kvality mouky je způsob zpracování a druh obilí.  Zrnko přirozeně obsahuje tři části: jádro, klíček a otruby. Celé zrnko ať už špaldové, pšeničné, případně žitné je přirozeně zdraví prospěšné. Dříve se obilí mlelo na mlýnských kamenech, přičemž se zrnko mlelo pomalu, šetrně a vzniklá mouka obsahovala celé zrno, byla tzv. celozrnná. Její nevýhodou však je, že rychle žlukne, nedá se dlouho skladovat. Vymílaná bílá mouka vzniká obroušením zrna. Tento objev posledních 200 let, má sice dlouhou trvanlivost, bohužel je však bílá mouka ochuzena o nejcennější složky. Zbylo jen zrno zbavené otrub a klíčku.  Neobsahuje dostatek vlákniny, minerálů, vitamínů skupiny B a enzymů, které najdeme v celém zrnu a zůstal pouze lepek a škrob.

Situace se zhoršuje také s tím, že bílé pečivo je pohotově k dispozici a zaujalo velkou procentuelní část skladby našeho uspěchaného jídelníčku. Bílá mouka totiž dominuje ve značné části chemicky upravených pochutin.

Celozrnná mouka naopak obsahuje všechny tři složky zrna. V otrubách najdeme převážně minerální látky jako např. hořčík, zinek, železo a vlákninu. Vláknina pomáhá metabolizovat cukry, cholesterol a s vyprazdňováním střeva. Díky tomu, že otruby naše tělo déle tráví, pokrmy z celozrnné mouky zasytí na delší dobu.

Jak již bylo řečeno na začátku, důležité je získávat celozrnnou mouku mletím na mlýnských kamenech a řemeslným pečením chleba. Takto získávaná mouka obsahuje v porovnání s moukou z válcových stolic kvalitnější otruby a klíčky, což má pozitivní vliv na její nutriční hodnotu a chuť.

Pšenice, a výrobky z ní, je cennou součástí výživy pro Evropany. V současné době je však vyšlechtěna pro vysokou produkci a tím se změnil i obsah zrna. Udává se, že množství lepku vzrostl až na dvacetinásobek. A v tom je ta potíž. Někteří lidé neumějí lepek zpracovat, jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém vzniká imunitní reakce na lepek ve sliznici tenkého střeva, následkem čehož dochází k poruchám vstřebávání potravin.

U další skupiny lidí může lepek vyvolat alergickou reakci, nebo dokonce intoleranci. Ta je známa jako Celiakie a je u ní nutná celoživotní bezlepková dieta. Občasná bezlepková dieta se doporučuje i všem zdravým lidem, zejména pro odlehčení organismu a posílení imunity. Tělu rozhodně prospějete například vynecháním bílého pečiva a sušenek. Část pšeničné mouky při domácím pečení lehce nahradíte jinými pseudoobilovinami jako jsou jáhly, pohanka, čirok, quinoa či amarant.

Lidé, kteří nemají s lepkem problém, se určitě nemusí vyhýbat kváskovému chlebu, z udržovaného žitného kvásku, tak jak ho dělávaly naše babičky. Pro používání celozrnné mouky platí pravidlo pečlivého výběru zdroje a sledování čerstvosti suroviny, ještě lépe je pořídit si domů mlýnek na obilí a semlet si mouku pro okamžitou potřebu.  Pro pečení je důležité upřednostňovat kvalitní suroviny a odrůdy jakými jsou špalda nebo kamut a vyhýbat se polotovarům.

Není cukr jako cukr a není mouka jako mouka

Není cukr jako cukr a není mouka jako mouka

Obtíže spojené s nesprávným chodem trávicího systému. Známe je všichni. Nejčastěji se projevují nadýmáním a plynatostí, zácpou či průjmy, nafouklým břichem, pro něž se v dnešní době často užívá přízvisko pšeničné. Mnozí z nás mají ve svém metabolismu zmatek vlivem nadměrné konzumace uhlohydrátů. To bývá častou příčinou nadváhy a obezity a těžkostí z těchto stavů plynoucích. Problém lze vyřešit minimalizací jejich příjmu. Za nejhorší zdroj uhlohydrátů je považována pšenice, respektive její bílá alternativa. A potom cukr. Taktéž bílý.

Bílá mouka a bílý cukr. Jsou nepřátelé velmi chytří, zvídaví a umí se dobře ukrývat. Dokonce tak dobře, že je často nacházíme tam, kde bychom je rozhodně nečekali. Proto je třeba mít se na pozoru a neustále se pídit po složení dané potraviny. Doporučujeme konzumovat jídla opravdová, tedy žádné produkty potravinářského průmyslu.

Budete-li se touto jednoduchou zásadou řídit, pak je pravděpodobné, že metabolismus se časem vrátí zpět do normálu. To se stane téměř vždy, vyřadíme-li z jídelníčku ony dvě složky bělostné barvy. Obě dvě totiž mají na látkovou výměnu zkreslující účinky, protože výrazně zvyšují hladinu cukru v krvi a nutí tak do stále větší a větší konzumace, často vedoucí k chorobnému a nutkavému přejídání.

Největším problémem klasické bílé mouky a bílého cukru je skutečnost, že prošly procesem průmyslového zpracování. Ten z nich odebral všechno, co je na nich dobrého. Zbavil je všech zdraví prospěšných látek a zanechal pouze ono prakticky nevyužitelné jádro, které má tu vlastnost, že zvyšuje hladinu krevního cukru. Tím nás nutí do přejídání doslova dominového efektu. Co je tedy tím, co je schopno tento zhoubný proces zastavit? Návrat ke kořenům.

Zaměřte se na potraviny, které nejsou průmyslově zpracované. V kontextu cukru a mouky jsou to mouky celozrnné, které se vyrábějí z celého zrna. Tedy díky slupce obsahují vlákninu, vitamíny, enzymy a bílkoviny. Mají nižší glykemický index, tudíž zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi. Díky tomu nás dokáží zasytit na delší dobu, protože energie z nich se uvolňuje postupně. Ze zkušenosti jistě víte, že sníte jeden celozrnný rohlík a máte vystaráno alespoň na dvě hodiny, kdežto při konzumaci rohlíků bílých nikdy nezůstane u jednoho. Vyzkoušejte celozrnnou mouku pohankovou, špaldovou, žitnou, rýžovou, kukuřičnou. Sami budete překvapeni, jak dobře se budete cítit a jak si přitom pochutnáte.

Totéž platí pro cukr. Sáhněte po tom, co nabízí matka příroda. Nahraďte cukr v čaji či kávě medem. Vyzkoušejte cukru kokosový. Pěstujte stévii. Vyberte si z řady na trhu dostupných sirupů, jako je datlový, agávový, javorový, nebo třeba brusinkový.

Vneste do svého jídelníčku barvy a pestrost a na dřívější závislost na bílém duu mouky a cukru si ani nevzpomenete.

 

 

3 veganské způsoby, jak v kuchyni nahradit vejce

Vejce. Potravina neodmyslitelně spjata s naší pekařskou tradicí. Zajímavé je, že ne snad absence masa ve veganské stravě, ale spíše problém náhrady vajec v kuchyni v poslední době vyvolává stále bouřlivější diskuze. U kolegů vegetariánů je to jasné – klasických surovin jako je vejce a mléko se při pečení nemusí vzdávat. Ale jak je to u těch, kteří ve svém jídelníčku cíleně vynechávají veškeré živočišné produkty? Musí se vzdát sladkých laskomin, do nichž se většina z nás, zejména přičiněním hodných babiček, zamilovala již v raném dětství? Samozřejmě, že ne. Vždyť bez pečení by byl život o poznání smutnější. Pojďte si s námi projít 3 jednoduché způsoby, jak při pečení nahradit vejce. Budete překvapení, jak je to snadné.

 

 

 

Vejce při přípravě pokrmu plní jednu velmi důležitou funkci – a tou je soudržnost. Funguje tedy jako jakési pojivo, které „slepí“ ostatní suroviny dohromady tak, aby v konečném důsledku vytvořily lahodný, svůdně vonící pokrm, který by v ideálním případě měl lahodit nejen mlsným jazýčkům, ale též oku. Ne nadarmo se říká, že alespoň z poloviny se při vaření sytíme očima. Ale pojďme k jádru věci. Jak tedy zajistit soudržnost jednotlivých složek bez užití toho nejklasičtějšího prostředku, tedy vejce?

  1. Banán

Ano, vskutku. Jeden celý banán, mnohdy stačí i jeho ½, dokáže nahradit 1 vejce. Užijte kdekoliv, kde byste běžně užili vejce. Stačí jej rozmačkat na kaši. To můžeme provést buď vidličkou, nebo jej můžeme jen nakrájet do připravené směsi a poté spolu s ní rozmixovat.

  1. Arašídové máslo

Další možností, jak lze zajistit pospolitost jednotlivých složek připravované dobroty, je vzít si na pomoc oblíbené arašídové máslo. Ovšem pozor – je třeba dbát na jeho složení. Mělo by obsahovat co nejvíce % arašídů a neměl by se v něm vyskytovat cukr, pouze malé množství soli. Zapomeňte proto na levná „buráková másla“ z obchodních řetězců, protože ta pořádné arašídy viděla hodně z dálky. Pokud vůbec. Raději zajděte do zdravé výživy a nechte si při výběru poradit. Potom již stačí odměřit 3 lžičky a můžete péci.

  1. Chia semínka

Chia semínka, někdy též nazývána „pokladem Aztéků“. Své místo ve správném způsobu stravování si totiž vysloužila již v dávných dobách, kdy pomáhala prastarým indiánským kmenům překovat extrémní fyzickou námahu. Mají unikátní schopnost vázat na sebe vodu. Po smíchání s ní se kolem každého semínka během několika málo minut vytvoří malá gelová vrstva. Lžičku chia semínek tedy stačí smíchat se 1/3 hrnku vody a nechat cca 15 min odstát. Vzniklou směs užijte místo vejce.

 

A toto jsou pouze 3 nejznámější způsoby, kterak se při pečení či vaření může vegan obejít bez vajec. Zajímají vás i ty další? Sledujte naše stránky a možná se dozvíte více.

 

 

 

 

Pohanková kaše s ricottou

Lahodná snídaně, která rozsvítí pošmourný deštivý den už od rána. Oříšková pohanka a smetanově jemná

ricotta. A jejich spojení? Extáze. Ale legální. Vyzkoušejte sami. Kromě toho, že si pochutnáte, uděláte mnoho pro

své tělo. Ricotta je italský syrovátkový sýr, který je výborným zdrojem kvalitních bílkovin. Na rozdíl od svých

ostatních kolegů nabízí ještě jednu výhodu – je chudý na tuky. V kombinaci s pohankou, která zase obsahuje

jinak těžko dostupný rutin, důležitý pro zdravé cévy, tvoří koktejl zdraví pro váš organismus. Kromě toho dodá

potřebnou energii a zasytí na dlouhou dobu.

 

Potřebujeme:

½ šálku pohanky lámanky

Hrst rozinek

2 lžičky medu

½ kelímku ricotty

Lžička karobu

Špetka skořice

Pohanku přes noc namočíme. Ráno necháme přejít varem, plamen úplně vypneme a necháme pod pokličkou cca

15min dojít. Pohanka vsákne vodu, nabobtná. Vmícháme ostatní suroviny a už jen pochutnáváme.

poh

Chutná to jako oříšek, ale není to oříšek – špalda

Špalda je starým druhem pšenice s bohatou historií. Patří k nejstarším obilovinám, které lidstvo počalo užívat. Například v Porýní se pěstovala již 2 500 let př.n.l. Vyznačuje se jedinečným složením živin – je bohatá na vlákninu, bílkoviny (až o 30% více než klasická celozrnná pšenice) a tuk s vysokou koncentrací nenasycených mastných kyselin. Dále na sacharidy, minerály, jako např. hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek, a vitaminy skupiny B. Neobsahuje téměř žádný cholesterol. Je nenahraditelnou složkou stravy jak nemocných, tak zdravých. A to především díky své vysoké vstřebatelnosti, vlivu na snižování cholesterolu a indikaci při chorobách jater, žlučníku a ledvin.

Z důvodu vysoké sytivosti je špalda účinným pomocníkem v boji proti nadváze. Měla by tvořit základ každé redukční diety, protože hned trojím způsobem chrání proti přejídání. Jednak tělu dodává vše, co potřebuje, v důsledku čehož odpadá pocit hladu při nedostatku nějaké základní potraviny, jednak špaldová strava obecně pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Mimo jiné cílené špaldové stravování vede i k dobré stolici.

Její otruby nás do určité míry dokáží ochránit před radioaktivním spadem a dalšími látkami, které znečišťují ovzduší. Jako taková je i součástí protirakovinné diety, při níž je třeba vyloučit maso (červené především), veškeré uzeniny, a rovněž brambory a lilkové plody (rajčata, papriky, apod.).

Špalda se vyznačuje jemnou, mírně oříškovou chutí. Špaldová mouka se skvěle hodí pro pečení. Má totiž vysokou vstřebatelnost. Proto je lepší při přípravě počítat s větším množstvím užité tekutiny.

Před přípravou je dobré špaldu namočit. Potom ji lze vařit jako rýži, v poměru špaldy k vodě 1 : 3, cca hodinu. Doporučuje se nechat přejít varem, potom plamen stáhnout a nechat pod pokličkou dojít. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a přesvědčte se o tom, jak je špalda výborná.

 

Špenátová špalda se smaženým tempehem – oběd

 watch full movie Passengers onlinešpalda zrno ¾ šálku

špenát 3 šálky

tempeh smažený 1/3 balení

sůl, salátové bylinky, olivový olej

 watch full movie Passengers online

Špaldu namočíme cca na hodinu, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme na mírném ohni do vsáknutí vody. V půlce doby varu přihodíme špenát (ideálně čerstvý) a vaříme dál. Těsně před koncem přihodíme smažený tempeh nakrájený na malé kousky a ještě chvíli povaříme. Celkově vaříme cca 30-40 min, do vsáknutí vody. Odstavíme, smícháme s trochou olivového oleje, soli a posypeme salátovými bylinkami. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme chvilku dojít do smíšení chutí.

 watch full movie Passengers online

Dobrou chuť!

 watch full movie Passengers online

 watch full movie Passengers online

 

Amarant neboli laskavec – potravina s laskavým nutričním profilem pro správné sportovce a nejen pro ně

Znáte ho? Pseudoobilovinu, která se vyznačuje drobnými roztomilými zrnky? Amarant, neboli laskavec, vás okouzlí, jemnou oříškovou chutí. Název laskavec je v tomto případě skutečně na místě, neboť je opravu laskavý vůči našim tělům. Je totiž přímo nabitý výživnými látkami. Má poměrně vysoký obsah mastných kyselin (především v klíčku), vápníku (až 2 × více než kravské mléko!), železa, draslíku, fosforu a vitaminů A a C.

Cca ze 17% je tvořen bílkovinami, zvláště pak lysinem – běžně těžce dostupnou aminokyselinou z rostlinných zdrojů. Lysin hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku z trávicího traktu. Z těchto důvodu je vhodný zejména pro naše vegetariánské či veganské kolegy, kteří z něj mohou těžit živiny důležité pro zachování správného chodu jejich organismu.

Amarantová mouka obsahuje až 3 × více vlákniny a 5 × více železa než mouka pšeničná. Skvěle se proto hodí k přípravě pečiva. Jejím přidáním se významně zvýší nutriční hodnota celého pokrmu. Díky přirozeně sladké chuti bývá často kombinována s moukou špaldovou. Vzhledem k její gumovité struktuře je vhodné míchat ji s moukami vzdušnější konzistence, jako např. s již zmíněnou špaldovou či pohankovou.

Amarant vaříme jako rýži, v poměru amarantu k vodě cca 1 : 3, cca 25 min. Jelikož má při vaření tendenci lepit se na dno hrnce, vyplácí se pravidelně jej promíchávat. Lze jej i naklíčit, nebo z něj lze připravit výtečné pukance. Že nevíte, jak jej připravit tak, aby byl chutný a dobře stravitelný? Nezoufejte. Přinášíme pár receptů, díky nimž můžete okusit, jak je výborný a lahodný.

 

Amarantová kaše s datlemi – snídaně

 Přes noc namočíme ¾ hrnku amarantu, ½ šálku datlí a hrst dýňového semínka. Ráno necháme na mírném ohni provařit do vzniku kašovité konzistence. Po stažení z plotny vmícháme lžičku kokosového oleje či másla a dle chuti zasypeme skořicí. Datle krásně osladí, není již třeba doslazovat. Kdo by přece jen chtěl, může vmíchat lžičku medu. Výborně chutná i zasypáno karobem. 

 

Pórkové špaldoto s amarantem – oběd

 špalda zrno cca 1/3 šálku

amarant zrno cca 1/3 šálku

½ většího pórku, nebo jeden malý

alaburky solené cca 2 čajové lžičky

sůl, pepř, kapka olivového oleje dle potřeby

 

Amarant a špaldu předem namočíme – stačí hodinka, dvě. Potom přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném plameni do vypaření vody. Průběžně kontrolujeme, čas od času promícháme – amarant má tendenci připalovat se, proto preventivně přidáme lžičku olivového oleje. Pokud se amarant stále lepí na spodní část hrnce, přidáme trochu více oleje. Když je voda již na půl odpařená a směs nabývá kašovité konzistence, přihodíme pórek, snížíme plamen a necháme podusit do změknutí pórku a odpaření zbytku vody. Směs by měla mít kašovitou, lehce lepkavou konzistenci. Stáhneme z plotny, osolíme, opepříme, posypeme alaburkami a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme ještě chvíli dojít, abychom dosáhli propojení chutí. Lahodný oběd, který zasytí na dlouhou dobu díky vyváženému obsahu kvalitních rostlinných bílkovin a komplexních sacharidů.

 Neváhejte a zařaďte amarant do svého jídelníčku. Díky obsahu látek potřebných pro obnovu a regeneraci svalových vláken zajistíte organismu dostatek prostředků pro správný rozvoj a chod. A zrovna proto jej často konzumují právě sportovci, pro něž jsou aspekty obnovy a regenerace svalových vláken po fyzické aktivitě více než důležité a žádoucí. S amarantem jednoduše získáte lví sílu. Sami uvidíte, jak štědře vás za tento malý experiment vaše tělo obdaruje. Dostatek energie, dobré spalování a zdravý vzhled – no nestojí to za to?

Blog

Use this static Page to test the Theme’s handling of the Blog Posts Index page. If the site is set to display a static Page on the Front Page, and this Page is set to display the Blog Posts Index, then this text should not appear.

amoxicillin dosage viagra ohne rezept auf rechnung viagra sex amoxicillin dosierung allergic reaction to amoxicillin amoxicillin and alcohol free viagra viagra 100 mg viagra sans ordonnance buy generic viagra amoxicillin for dogs sex viagra for women viagra prices amoxicillin uses amoxicillin capsules viagra generico sophia viagra amoxicillin reaction amoxicillin and clavulanate potassium tablets viagra 100mg tablets retail price viagra 50mg generic viagra 100mg viagra cost viagra side effects amoxicillin rash best price viagra viagra tablets viagra activate how does amoxicillin work side effects of viagra viagra wikipedia amoxicillin over counter walgreens 875 mg amoxicillin amoxicillin allergic reaction order viagra pfizer viagra amoxicillin side effects how does viagra work amoxicillin 500 amoxicillin and clavulanate potassium amoxicillin 250mg viagra on line no prec ampicillin vs amoxicillin adult dosage of amoxicillin suspension viagra for men alcohol and amoxicillin amoxicillin uti can amoxicillin viagra tesco viagra natural amoxicillin clav fish mox amoxicillin amoxicillin alcohol viagra vs cialis cialis vs viagra amoxicillin clavulanate amoxicillin allergy amoxicillin side effects in women side effects of amoxicillin amoxicillin viagra wiki amoxicillin spc viagra 100 viagra for sale uk viagra tablet natural viagra buying viagra amoxicillin antibiotic viagra effects what does viagra do viagra online online viagra buy amoxicillin viagra coupon viagra for women buy viagra online what is amoxicillin amoxicillin dosage for adults viagra canada amoxicillin potassium clavulanate viagra without a doctor prescription fish amoxicillin is amoxicillin amoxicillin 500mg capsules penicillin vs amoxicillin viagra uk amoxicillin pil where to buy viagra amoxicillin 500 mg amoxicillin dosage for children how long does viagra last pfizer viagra coupons from pfizer viagra pills allergic to amoxicillin what does amoxicillin treat amoxicillin trihydrate viagra price amoxicillin and clavulanate viagra bestellen thuoc amoxicillin amoxicillin medscape amoxicillin overdose viagra en ligne livraison 24h viagra substitute amoxicillin liquid viagra ohne rezept aus deutschland viagra alternative viagra pillen kruidvat viagra medicine amoxicillin clavulanate potassium amoxicillin for sinus infection viagra 100mg herbal viagra viagra on line viagra samples adult dosage for amoxicillin suspension what is viagra amoxicillin bnf female viagra equipe argentine viagra utilisation viagra viagra coupons canadian viagra amoxicillin diarrhea amoxicillin dosing viagra receptfritt viagra pill viagra without a doctor prescription usa is amoxicillin penicillin generic viagra viagra nebenwirkungen what is amoxicillin used for amoxicillin for strep throat amoxicillin for ear infection side effects of amoxicillin 500 mg buy viagra levitra vs viagra amoxicillin 875 amoxicillin for cats revatio vs viagra discount viagra amoxicillin 1000 viagra from canada viagra dosage amoxicillin pot clavulanate cheap viagra augmentin vs amoxicillin antibiotic amoxicillin viagra single packs viagra generic women viagra does amoxicillin expire viagra costs cost of viagra canada viagra amoxicillin 875 mg viagra alternatives bnf amoxicillin clavulanate amoxicillin viagra amoxicillin for uti amoxicillin pediatric dosing over the counter viagra viagra for sale amoxicillin pregnancy how to use viagra viagra kaufen amoxicillin 500mg viagra soft