Green Apotheke

Chutná to jako oříšek, ale není to oříšek – špalda

Špalda je starým druhem pšenice s bohatou historií. Patří k nejstarším obilovinám, které lidstvo počalo užívat. Například v Porýní se pěstovala již 2 500 let př.n.l. Vyznačuje se jedinečným složením živin – je bohatá na vlákninu, bílkoviny (až o 30% více než klasická celozrnná pšenice) a tuk s vysokou koncentrací nenasycených mastných kyselin. Dále na sacharidy, minerály, jako např. hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek, a vitaminy skupiny B. Neobsahuje téměř žádný cholesterol. Je nenahraditelnou složkou stravy jak nemocných, tak zdravých. A to především díky své vysoké vstřebatelnosti, vlivu na snižování cholesterolu a indikaci při chorobách jater, žlučníku a ledvin.

Z důvodu vysoké sytivosti je špalda účinným pomocníkem v boji proti nadváze. Měla by tvořit základ každé redukční diety, protože hned trojím způsobem chrání proti přejídání. Jednak tělu dodává vše, co potřebuje, v důsledku čehož odpadá pocit hladu při nedostatku nějaké základní potraviny, jednak špaldová strava obecně pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Mimo jiné cílené špaldové stravování vede i k dobré stolici.

Její otruby nás do určité míry dokáží ochránit před radioaktivním spadem a dalšími látkami, které znečišťují ovzduší. Jako taková je i součástí protirakovinné diety, při níž je třeba vyloučit maso (červené především), veškeré uzeniny, a rovněž brambory a lilkové plody (rajčata, papriky, apod.).

Špalda se vyznačuje jemnou, mírně oříškovou chutí. Špaldová mouka se skvěle hodí pro pečení. Má totiž vysokou vstřebatelnost. Proto je lepší při přípravě počítat s větším množstvím užité tekutiny.

Před přípravou je dobré špaldu namočit. Potom ji lze vařit jako rýži, v poměru špaldy k vodě 1 : 3, cca hodinu. Doporučuje se nechat přejít varem, potom plamen stáhnout a nechat pod pokličkou dojít. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a přesvědčte se o tom, jak je špalda výborná.

 

Špenátová špalda se smaženým tempehem – oběd

 watch full movie Passengers onlinešpalda zrno ¾ šálku

špenát 3 šálky

tempeh smažený 1/3 balení

sůl, salátové bylinky, olivový olej

 watch full movie Passengers online

Špaldu namočíme cca na hodinu, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme na mírném ohni do vsáknutí vody. V půlce doby varu přihodíme špenát (ideálně čerstvý) a vaříme dál. Těsně před koncem přihodíme smažený tempeh nakrájený na malé kousky a ještě chvíli povaříme. Celkově vaříme cca 30-40 min, do vsáknutí vody. Odstavíme, smícháme s trochou olivového oleje, soli a posypeme salátovými bylinkami. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme chvilku dojít do smíšení chutí.

 watch full movie Passengers online

Dobrou chuť!

 watch full movie Passengers online

 watch full movie Passengers online