Green Apotheke

Dýňová a konopná semínka tak, jak je neznáte [očima výživové poradkyně]

Konopí je lidstvu známo již po staletí, dnes je však nově oceňováno především pro efekt, který jeho konzumace přináší.

Je zdrojem všech esenciálních aminokyselin, omega 3 mastných kyselin a to navíc ve správném poměru k omega 6 mastným kyselinám, konkrétně 1:3.

Vyniká jak významným obsahem vlákniny, tak i vápníku, železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu. Samozřejmostí je skutečnost, že podobně jako ostatní ořechy a semena, poskytuje našim tělům dostatek nutričně hodnotných bílkovin v dobře stravitelné formě aminokyselin.

Loupat či neloupat?

Podobně jako sezam, i konopí se na trhu objevuje v loupané a neloupané variantě. My na našem e-shopu nabízíme variantu loupanou, která je pro konzumaci vhodnější. V neloupané verzi by se konopné semínko ani nemělo konzumovat, protože jejich tvrdá křupavá slupka není vhodná k přímé spotřebě z důvodu těžké stravitelnosti.

Variabilní využití v kuchyni

Konopná semínka si nejlépe vychutnáte v kombinace se saláty z čerstvé i vařené, dušené, či restované zeleniny, jako přísadu v musli či kaších, nebo jako součást těsta při pečení chleba, sušenek a dalších dezertů.

Dýňové semínko

Dýňové semínko:

  • vyniká zejména vysokým obsahem vitaminů skupiny B a zinku. Nejen díky tomu funguje jako účinná prevence proti chřipce a problémech s prostatou
  • kromě toho je známo jako dobrý zdroj bílkovin a minerálů, především železa, zinku, manganu, hořčíku a draslíku
  • součástí jeho složení jsou i polonenasycené mastné kyseliny a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Zobejte dýni a bude vám veselo!

Dýňové semínko příznivě působí na naši psychiku. Proč? Protože jeden gram dýňových semínek obsahuje stejné množství aminokyseliny tryptofanu jako sklenice mléka. Tryptofan je aminokyselina, která přispívá k tvorbě serotoninu. To je hormon, který podporuje dobrý spánek a duševní pohodu a klid.

Pro lepší stravitelnost vhodné opražit – ale na sucho!

Podobně jako jeho kolegové, je i dýňové semínko nejlahodnější a nejlépe stravitelné, když jej krátce na sucho opražíme na pánvi. Můžeme jej přidávat do musli, salátů, pečiva, dezertů, nebo jej jíst jen tak a zahnat jím chutě na sladké. Pokud semínka na několik hodin namočíte a poté rozmixujete, můžete je využít i k tvorbě pomazánek.