Green Apotheke

Lahodná tahini a další zázraky ze semínek

Po novém roce přicházíme se seriálem na pokračování, který se bude týkat semínek, které jsme v předchozích článcích poněkud zanedbávali. A poněvadž i mezi nimi se skrývají skutečné výživové poklady, nabyli jsme dojmu, že vás o ně nesmíme připravit. Všechna semínka, o kterých zde budeme hovořit, najdete na našem e-shopu i ve vybraných prodejnách.

Sezamové semínko

Sezam se řadí k nestarším známým pěstovaným olejninám vůbec.

Vzhledem ke své výživové hodnotě zaujímá na pomyslném žebříčku nutričního složení mezi semínky jedno z prvních míst. Obsahuje velké množství minerálů, zejména vápníku, a také je bohatý na vitamin B1. Kromě toho všeho sezam také posiluje imunitu a působí proti zhoubnému bujení.

Nejlépe chutná lehce opražený na pánvi.

Je libo loupaný, či neloupaný?

Na trhu je k dostání sezam loupaný i neloupaný, v sortimentu Green Apotheke se nachází obě varianty.

Obecně platí, že ta neloupaná je výrazně bohatší na živiny. Podle některých informací ale neloupaný sezam obsahuje kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku. Ačkoliv vápník, jak vyplývá i z výše uvedených informací, obsahuje více živin, než jen vápník, mohl by tento drobný nedostatek hovořit v neprospěch neloupané varianty a ve prospěch varianty loupané.

Lahodná tahini

Sezam je známý především díky pastě, která se připravuje z jeho semínek.

Tahini se vyrábí z loupaných i neloupaných semínek a kromě přídavku soli, v případě solených verzí, neobsahuje nic dalšího.

Jedná se tedy o velmi zdravou a nutričně bohatou potravinu, kterou můžete v kuchyni užít na sladko i na slano. Skvěle chutná s medem natřená na křupavé bagetce, nebo jako součást typického arabského pokrmu z cizrny zvaného hummus.

Exotické gomasio

Méně známým produktem, za jehož výrobou také stojí sezam, je tzv. gomasio, tedy směs mletého sezamu a soli. Užívá se jako zdravé dochucovadlo, skvělé je třeba na posyp rizota, těstovin či salátů. Zde poslouží, podobně jako třeba lahůdkové droždí, jako veganská náhrada sýru.

Lněné semínko

Len patří mezi naše tradiční hospodářské plodiny už po celá staletí. Podobně jako to sezamové, vyniká i semínko lněné mimořádným nutričním složením. Ať už se jedná o obsah vitaminů, především vitaminu E, minerálů, nebo omega 3 mastných kyselin. Pro ty, jimž se příčí konzumace ryb, představuje právě len nepostradatelný zdroj těchto esenciálních mastných kyselin.

Mlít či nemlít?

Oproti sezamu je lněné semínko velmi tvrdé, a proto pro konzumaci vcelku víceméně nevhodné. Pokud jej však umelete, třeba v mlýnku na kávu, můžete jej přidávat do nejrůznějších pokrmů podle vlastní fantazie a potřeby. Skvěle se hodí jako přísada do těsta na pečivo, do salátů, rizot, pomazánek, dezertů…

Pozor: žlukne!

Ovšem pozor – ačkoliv celé lněné semínko má poměrně vysokou trvanlivost, v namleté formě velmi brzy žlukne. Z toho důvodu je dobré neskladovat jej a umlít raději vždy čerstvé. V lednici takto vydrží maximálně 3 – 4 dny.

Hnědé či zlaté?

Dále pak můžete volit mezi lnem hnědým a zlatým. Opět obě varianty naleznete na našem e-shopu. Tyto dva druhy lnu se liší nutričně pouze nepatrně, zato významný rozdíl nastává při porovnávání chutí. Hnědý len se příchutí blíží oříškům, zlatý je výrazně jemnější.