Green Apotheke

Lahodný bezovo-mandlový dortík

Výtečný dortík nevšední chuti, který osloví každého 😊

Korpus:
100g mandlí (nebo zbytek po výrobě mandlového mléka) nakoupit v eshopu
100g čirokové nebo jáhlové mouky nakoupit v eshopu
4 vajíčka
50g kokosového cukru
100ml mandlového mléka
2 lžičky prášku do pečiva

Krém:
360g tofu
300ml mandlového pudinku (300ml mandlového mléka + 1 sáček vanilkového pudinku)
100g kokosového cukru
8 bezových květů
Šťáva z celého citronu

Poleva:
400 ml vody
6 bezových květů
3 lžičky práškového agaru
50g kokosového cukru

Dortík

Postup:

Začneme tím, že si připravíme mandlové mléko – večer předem namočíme 100g mandlí, ráno je propláchneme a přidáme k nim 1000 ml čisté vody. Ve výkonném mixeru mixujeme 3-5 minut. Poté (postupně po částech) přecedíme přes plátýnko. Tuhý zbytek mandlí odložíme stranou.

Korpus: Čtyři žloutky vyšleháme s 50g kokosového (nebo jiného) cukru, přidáme 100ml mandlového mléka, rozmixované mandle, které nám zbyli po výrobě mandlového mléka a 100g čirokové (nebo jiné) mouky, dvě lžičky prášku do pečiva a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme do olejem vymazané dortové formy a dáme na 20minut na 180°C péct.

Krém: Nejprve si uvaříme mandlový pudink. Z 300ml mandlové mléka kousek odebereme a rozmícháme v něm jeden sáček vanilkového pudinku. Zbytek přivedeme k varu a poté vmícháme odebranou část, chvilku provaříme a odstavíme. Do mixeru vložíme 360g tofu, přidáme 100ml mandlového mléka, šťávu z jednoho citronu, cca 100g kokosového cukru (kdo má rád hodně sladké, může dát více) a 8 bezových květů (bez tuhých stonků) a dohladka rozmixujeme. Poté přidáme mandlový pudink a 100ml agarové polevy (viz. níže) a ještě jednou dobře promixujeme.

Poleva: Nejlépe ještě předtím, než začnete dort tvořit, zalijeme 6 bezových květů 400ml horké vody a necháme cca 30 minut vyluhovat. Do zchladlého výluhu vmícháme 3 lžičky práškového agaru a cca 50g kokosové cukru a poté ho přivedeme k varu. Zhruba 2 minutky provaříme a necháme cca 10 minut zchladnout.

Korpus rozpůlíme a promažeme cca 1/3 krému. Vrátíme ho do formy a zbytek krému natřeme na povrch dortu. Vložíme ho cca na 15 minut do lednice nebo mrazáku. To proto aby krém trošku ztuhl a poleva se nám nesmíchala s krémem. Dort vyndáme a opatrně na něj nalijeme agarovou polevu, nazdobíme bezovými květy a vrátíme do lednice alespoň na hodinu.

Bezovomandlový dortík