Green Apotheke

Máčení a klíčení…dostaňte z přírody to nejlepší [srovnání]

Dnes bychom vám chtěli povědět něco více o využití ořechů a semen, které lze při troše chuti a fantazie aplikovat i na jejich příbuzné z přírodní říše, které rovněž naleznete v repertoáru našich produktů Green Apotheke. Jedná se o zrna (obiloviny, pseudoobiloviny) a luštěniny.

Proč máčet a klíčit?

Semena, ořechy, zrno a fazole mají na povrchu vrstvu enzymů, která zabraňuje předčasnému klíčení a uchovává tak živiny pro růst. Pokud by lidé tyto živiny přijímali, sníží to jejich schopnost přijímat důležité minerály a proteiny, což povede k nutričním deficitům a dalším obtížím. Máčení a klíčení obchází tento proces, aktivuje semena a neutralizuje tyto nežádoucí reakce.

 Co je dobré vědět, než začneme máčet a klíčit?

Hodně olejnaté ořechy (makadamové, para) se nenamáčí → co je nejvíce olejnaté, to se rychle kazí.

 

Pojďme na to! Níže přinášíme podrobný přehled, které plodiny klíčit a máčet lze a které ne, které se na to hodí a které naopak ne.

 

Ořechy

 

Píniové oříšky

– nenamáčí se

– neklíčí

 

Pistácie

– nenamáčí se, neklíčí

 

Makadam

– nenamáčí se, neklíčí

 

Kešu

– 2 – 2 a ½ h máčení

– raději nemáčíme – důsledek je pouze větší měkkost, ale z hlediska výživového se z nich nic významného během máčení neuvolní

– neklíčí

 

Pekan

– 4-6 h máčení

– neklíčí

 

Mandle

– 8-12 h máčení

– 12 h klíčení

 

Vlašské ořechy

– 4 h máčení

– máčením a následným necháním uschnout ztrácí hořkost

– neklíčí

 

Para

– nemáčí se

– neklíčí

 

Luštěniny

 – ideální je začínat máčet a klíčit větší semena jako jsou adzuki, cizrna, čočka, mungo – je to snazší

 

Adzuki

– 8 h máčení

– 3-5 dní klíčení

 

Cizrna

– 12 h máčení i klíčení

 

Čočka

– ideální zelená a červená

– 8 h máčení

– 12 h klíčení

 

Mungo

– 1 den máčení

– 2-5 dní klíčení

 

Obiloviny

 

Kamut

– 7 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Pšenice

– 7 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Oves

– 6 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Špalda a žito

– 8 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Ječmen

– 6-8 h máčení

– 2 dny klíčení

 

Pseudoobiloviny

 

Pohanka

– 15 minut máčení

– 1-2 dny klíčení

– naklíčená a nasušená pohanka vydrží cca ½ roku

 

Quinoa

– 2 h máčení

– 1-2 dny klíčení

 

Pozn. Pohanka, quinoa – výborné – doporučení Secret off raw: na saláty, do salátů, snídaňové směsi, svačinka – křupat, …

 

Proso

– 8 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Rýže

– 9 h máčení

– 3-5 dní klíčení

 

Kukuřice

– 12 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Pozn. Rýži a kukuřici ideálně neklíčit, není to dobré a je to obtížné. Kukuřice sama o sobě je problematická plodina (genetické modifikace, alergen, …).

 

Semena

 

Dýňové semínko

– 8 h máčení

– 1-2 dny klíčení

 

Konopné semínko

– nemáčí se

– neklíčí

 

Slunečnice

– 2 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Lněné semínko

– 8 h máčení

– neklíčí

 

Sezamové semínko

– 8 h máčení

– 1-2 dny klíčení

 

Pískavice

– 8 h máčení

– 3-5 dní klíčení

 

Vojtěška

– 8 h máčení

– 2-5 dní klíčení