Green Apotheke

Máčení a klíčení…dostaňte z přírody to nejlepší [srovnání]

Dnes bychom vám chtěli povědět něco více o využití ořechů a semen, které lze při troše chuti a fantazie aplikovat i na jejich příbuzné z přírodní říše, které rovněž naleznete v repertoáru našich produktů Green Apotheke. Jedná se o zrna (obiloviny, pseudoobiloviny) a luštěniny.

Proč máčet a klíčit?

Semena, ořechy, zrno a fazole mají na povrchu vrstvu enzymů, která zabraňuje předčasnému klíčení a uchovává tak živiny pro růst. Pokud by lidé tyto živiny přijímali, sníží to jejich schopnost přijímat důležité minerály a proteiny, což povede k nutričním deficitům a dalším obtížím. Máčení a klíčení obchází tento proces, aktivuje semena a neutralizuje tyto nežádoucí reakce.

 Co je dobré vědět, než začneme máčet a klíčit?

Hodně olejnaté ořechy (makadamové, para) se nenamáčí → co je nejvíce olejnaté, to se rychle kazí.

 

Pojďme na to! Níže přinášíme podrobný přehled, které plodiny klíčit a máčet lze a které ne, které se na to hodí a které naopak ne.

 

Ořechy

 

Píniové oříšky

– nenamáčí se

– neklíčí

 

Pistácie

– nenamáčí se, neklíčí

 

Makadam

– nenamáčí se, neklíčí

 

Kešu

– 2 – 2 a ½ h máčení

– raději nemáčíme – důsledek je pouze větší měkkost, ale z hlediska výživového se z nich nic významného během máčení neuvolní

– neklíčí

 

Pekan

– 4-6 h máčení

– neklíčí

 

Mandle

– 8-12 h máčení

– 12 h klíčení

 

Vlašské ořechy

– 4 h máčení

– máčením a následným necháním uschnout ztrácí hořkost

– neklíčí

 

Para

– nemáčí se

– neklíčí

 

Luštěniny

 – ideální je začínat máčet a klíčit větší semena jako jsou adzuki, cizrna, čočka, mungo – je to snazší

 

Adzuki

– 8 h máčení

– 3-5 dní klíčení

 

Cizrna

– 12 h máčení i klíčení

 

Čočka

– ideální zelená a červená

– 8 h máčení

– 12 h klíčení

 

Mungo

– 1 den máčení

– 2-5 dní klíčení

 

Obiloviny

 

Kamut

– 7 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Pšenice

– 7 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Oves

– 6 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Špalda a žito

– 8 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Ječmen

– 6-8 h máčení

– 2 dny klíčení

 

Pseudoobiloviny

 

Pohanka

– 15 minut máčení

– 1-2 dny klíčení

– naklíčená a nasušená pohanka vydrží cca ½ roku

 

Quinoa

– 2 h máčení

– 1-2 dny klíčení

 

Pozn. Pohanka, quinoa – výborné – doporučení Secret off raw: na saláty, do salátů, snídaňové směsi, svačinka – křupat, …

 

Proso

– 8 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Rýže

– 9 h máčení

– 3-5 dní klíčení

 

Kukuřice

– 12 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Pozn. Rýži a kukuřici ideálně neklíčit, není to dobré a je to obtížné. Kukuřice sama o sobě je problematická plodina (genetické modifikace, alergen, …).

 

Semena

 

Dýňové semínko

– 8 h máčení

– 1-2 dny klíčení

 

Konopné semínko

– nemáčí se

– neklíčí

 

Slunečnice

– 2 h máčení

– 2-3 dny klíčení

 

Lněné semínko

– 8 h máčení

– neklíčí

 

Sezamové semínko

– 8 h máčení

– 1-2 dny klíčení

 

Pískavice

– 8 h máčení

– 3-5 dní klíčení

 

Vojtěška

– 8 h máčení

– 2-5 dní klíčení

 

 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít