Dnes bychom vám chtěli povědět něco více o využití ořechů a semen, které lze při troše chuti a fantazie aplikovat i na jejich příbuzné z přírodní říše, které rovněž naleznete v repertoáru našich produktů Green Apotheke. Jedná se o zrna (obiloviny, pseudoobiloviny) a luštěniny.
Proč máčet a klíčit?
Semena, ořechy, zrno a fazole mají na povrchu vrstvu enzymů, která zabraňuje předčasnému klíčení a uchovává tak živiny pro růst. Pokud by lidé tyto živiny přijímali, sníží to jejich schopnost přijímat důležité minerály a proteiny, což povede k nutričním deficitům a dalším obtížím. Máčení a klíčení obchází tento proces, aktivuje semena a neutralizuje tyto nežádoucí reakce.
Co je dobré vědět, než začneme máčet a klíčit?
Hodně olejnaté ořechy (makadamové, para) se nenamáčí → co je nejvíce olejnaté, to se rychle kazí.
Pojďme na to! Níže přinášíme podrobný přehled, které plodiny klíčit a máčet lze a které ne, které se na to hodí a které naopak ne.
Ořechy
Píniové oříšky
– nenamáčí se
– neklíčí
Pistácie
– nenamáčí se, neklíčí
Makadam
– nenamáčí se, neklíčí
Kešu
– 2 – 2 a ½ h máčení
– raději nemáčíme – důsledek je pouze větší měkkost, ale z hlediska výživového se z nich nic významného během máčení neuvolní
– neklíčí
Pekan
– 4-6 h máčení
– neklíčí
Mandle
– 8-12 h máčení
– 12 h klíčení
Vlašské ořechy
– 4 h máčení
– máčením a následným necháním uschnout ztrácí hořkost
– neklíčí
Para
– nemáčí se
– neklíčí
Luštěniny
– ideální je začínat máčet a klíčit větší semena jako jsou adzuki, cizrna, čočka, mungo – je to snazší
Adzuki
– 8 h máčení
– 3-5 dní klíčení
Cizrna
– 12 h máčení i klíčení
Čočka
– ideální zelená a červená
– 8 h máčení
– 12 h klíčení
Mungo
– 1 den máčení
– 2-5 dní klíčení
Obiloviny
Kamut
– 7 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Pšenice
– 7 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Oves
– 6 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Špalda a žito
– 8 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Ječmen
– 6-8 h máčení
– 2 dny klíčení
Pseudoobiloviny
Pohanka
– 15 minut máčení
– 1-2 dny klíčení
– naklíčená a nasušená pohanka vydrží cca ½ roku
Quinoa
– 2 h máčení
– 1-2 dny klíčení
Pozn. Pohanka, quinoa – výborné – doporučení Secret off raw: na saláty, do salátů, snídaňové směsi, svačinka – křupat, …
Proso
– 8 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Rýže
– 9 h máčení
– 3-5 dní klíčení
Kukuřice
– 12 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Pozn. Rýži a kukuřici ideálně neklíčit, není to dobré a je to obtížné. Kukuřice sama o sobě je problematická plodina (genetické modifikace, alergen, …).
Semena
Dýňové semínko
– 8 h máčení
– 1-2 dny klíčení
Konopné semínko
– nemáčí se
– neklíčí
Slunečnice
– 2 h máčení
– 2-3 dny klíčení
Lněné semínko
– 8 h máčení
– neklíčí
Sezamové semínko
– 8 h máčení
– 1-2 dny klíčení
Pískavice
– 8 h máčení
– 3-5 dní klíčení
Vojtěška
– 8 h máčení
– 2-5 dní klíčení