Není cukr jako cukr a není mouka jako mouka
Obtíže spojené s nesprávným chodem trávicího systému. Známe je všichni. Nejčastěji se projevují nadýmáním a plynatostí, zácpou či průjmy, nafouklým břichem, pro něž se v dnešní době často užívá přízvisko pšeničné. Mnozí z nás mají ve svém metabolismu zmatek vlivem nadměrné konzumace uhlohydrátů. To bývá častou příčinou nadváhy a obezity a těžkostí z těchto stavů plynoucích. Problém lze vyřešit minimalizací jejich příjmu. Za nejhorší zdroj uhlohydrátů je považována pšenice, respektive její bílá alternativa. A potom cukr. Taktéž bílý.
Bílá mouka a bílý cukr. Jsou nepřátelé velmi chytří, zvídaví a umí se dobře ukrývat. Dokonce tak dobře, že je často nacházíme tam, kde bychom je rozhodně nečekali. Proto je třeba mít se na pozoru a neustále se pídit po složení dané potraviny. Doporučujeme konzumovat jídla opravdová, tedy žádné produkty potravinářského průmyslu.
Budete-li se touto jednoduchou zásadou řídit, pak je pravděpodobné, že metabolismus se časem vrátí zpět do normálu. To se stane téměř vždy, vyřadíme-li z jídelníčku ony dvě složky bělostné barvy. Obě dvě totiž mají na látkovou výměnu zkreslující účinky, protože výrazně zvyšují hladinu cukru v krvi a nutí tak do stále větší a větší konzumace, často vedoucí k chorobnému a nutkavému přejídání.
Největším problémem klasické bílé mouky a bílého cukru je skutečnost, že prošly procesem průmyslového zpracování. Ten z nich odebral všechno, co je na nich dobrého. Zbavil je všech zdraví prospěšných látek a zanechal pouze ono prakticky nevyužitelné jádro, které má tu vlastnost, že zvyšuje hladinu krevního cukru. Tím nás nutí do přejídání doslova dominového efektu. Co je tedy tím, co je schopno tento zhoubný proces zastavit? Návrat ke kořenům.
Zaměřte se na potraviny, které nejsou průmyslově zpracované. V kontextu cukru a mouky jsou to mouky celozrnné, které se vyrábějí z celého zrna. Tedy díky slupce obsahují vlákninu, vitamíny, enzymy a bílkoviny. Mají nižší glykemický index, tudíž zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi. Díky tomu nás dokáží zasytit na delší dobu, protože energie z nich se uvolňuje postupně. Ze zkušenosti jistě víte, že sníte jeden celozrnný rohlík a máte vystaráno alespoň na dvě hodiny, kdežto při konzumaci rohlíků bílých nikdy nezůstane u jednoho. Vyzkoušejte celozrnnou mouku pohankovou, špaldovou, žitnou, rýžovou, kukuřičnou. Sami budete překvapeni, jak dobře se budete cítit a jak si přitom pochutnáte.
Totéž platí pro cukr. Sáhněte po tom, co nabízí matka příroda. Nahraďte cukr v čaji či kávě medem. Vyzkoušejte cukru kokosový. Pěstujte stévii. Vyberte si z řady na trhu dostupných sirupů, jako je datlový, agávový, javorový, nebo třeba brusinkový.
Vneste do svého jídelníčku barvy a pestrost a na dřívější závislost na bílém duu mouky a cukru si ani nevzpomenete.