Green Apotheke

Cizrna, často označovaná jako královna luštěnin, skvěle vynikne jako součást pomazánek. Známá je především v podobě tradičního arabského hummusu.

Cizrna je bohatá na aminokyseliny, vlákninu a tuk s vysokým podílem esenciální mastné kyseliny linolové. Ta se účastní řady metabolických procesů v našem těle a řadí se k antioxidantům. Kromě jemné oříškové chuti a příjemné konzistence se cizrna vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek, jako je vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, draslík a sodík, také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3 niacin, B6 a B9 kyselinu listovou), C a E.

1. Hummus

Hummus je tradiční arabský pokrm, který se obvykle konzumuje v kombinaci s pita chlebem. Jeho příprava je velmi jednoduchá – stačí uvařenou cizrnu rozmixovat do hladka, smíchat s olivovým olejem, citrónovou šťávou a římským kmínem. Dochutit špetkou soli a sladké papriky. Recept lze ozvláštnit přidáním arašídového másla či sezamové tahini pasty.

2. Cizrnová nutela

Variací na klasický hummus se může stát chuťově výrazná cizrnová „nutela“.
Potřebujeme:
cca hrnek a 1/2 uvařené cizrny  + Vrchovatou lžíci kakaa
Odměrku rýžového čokoládového proteinu Growing naturals (nebo další lžíci kakaa)
Hrnek či 1/2 hrnku vanilkového Alpro soja (či jiného rostlinného nápoje)
Lžíci kokosového (či olivového) oleje
Lžíci arašídového másla - libovolné

Cizrnu namočíme přes noc. Druhý den uvaříme do změknutí. Následně rozmixujeme a smícháme s ostatním. Natíráme na celozrnné pečivo, kukuřičnou placku, nebo jíme jen tak či užíváme jako krém nebo polevu.

3. Cizrnovo rajčatový gulášek

Namočíme ¾ šálku cizrny, potom na mírném ohni vaříme pod pokličkou. Přidáme nakrájená rajčata, sůl, lžičku sladké papriky. Vaříme do doby, než cizrna změkne a rajčata se rozvaří. Pro vznik gulášovité konzistence možno zahustit celozrnnou moukou. Cizrnu i s rajčaty scedíme a smícháme s nasucho orestovaným uzeným tofu.

4. Medová cizrna

¾ šálku namočené a uvařené cizrny  smícháme se lžičkou arašídového másla, lžičkou kokosového oleje a lžičkou medu. Netradiční, avšak lahodná kombinace bohatá na rostlinné bílkoviny a zdravé tuky, které napomohou vstřebání ostatních živin. Tedy ideální volba pro pokrm po fyzické aktivitě.

5. Cizrnový salát s tofu a špenátem

¾ šálku cizrny tlacitko
½ balení tofu natural
3 šálky čerstvého baby špenátu
1 lžička olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa
Koření italského typu, sůl, pepř
Čerstvá či sušená bazalka
Cizrnu několik hodin předem namočíme a poté na mírném ohni pod pokličkou vaříme do změknutí. Ke konci varu přihodíme nakrájené tofu a ochutíme kořením. Chvíli necháme probublat, stáhneme z plotny a odlijeme vodu. Přidáme lžičku olivového oleje, dvě lžíce balsamikového octa, sůl, pepř a smícháme s čerstvým baby špenátem. Nakonec posypeme bazalkou.

Stránka Greenapotheke.cz využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Když na webu zůstanete, tak souhlasíte s jejich používáním. Děkujeme za pochopení. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close