Green Apotheke

Které luštěniny zařadit v rámci diety Timothy Ferrise?

V minulém díle našeho seriálu odpovídajícího na otázku, jak redukovat podkožní tuk pomocí luštěnin, jsme nakousli téma, které luštěniny se hodí v rámci tohoto Ferrisova programu zařadit. Tady je máte:

Hrách

Žlutý hrách je výjimečný jak svým aminokyselinovým složením, tak vysokým obsahem vitamínů skupiny B (částečně odpovědné za přeměnu potravy v energii) a draslíku (elektrolyt zodpovídající za hladký průběh svalových kontrakcí). Díky tomu je užíván jako doplněk stravy při zvýšené fyzické aktivitě – figuruje jako hlavní složka v řadě proteinových koncentrátů a izolátů. Může se tak stát vhodnou alternativou pro jedince alergické na sóju a produkty z ní.

Čočka

Čočka je bohatým zdrojem aminokyselin – isoleucinu a lysinu. Jedná se o aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), které hrají významnou roli při obnově svalů. Isoleucin dokonce významně ovlivňuje i metabolismus glukózy – tzn., reguluje hladinu cukru v krvi. Naklíčené druhy čočky se výborně hodí do nejrůznějších salátů. Červená čočka je ceněna pro rychlost a nenáročnost přípravy – není třeba ji před přípravou namáčet.

Fazolky mungo

Ke klíčení se nejvíce hodí fazolky mungo, které mají dle některých názorů nejvýhodnější složení z luštěnin vůbec. Vyznačují se vyšší koncentrací správných tuků (především esenciální mastné kyseliny linolové), mají méně sacharidů, za to však více bílkovin, a pyšní se vysokým obsahem esenciálních aminokyselin (těch, které si naše tělo neumí samo vytvořit, proto je třeba mu je dodávat). Z klíčených luštěnin jsou dle zkušeností odborníků nejlépe stravitelné.

Cizrna

Do pomazánek se skvěle hodí cizrna – např. tradiční hummus. Je bohatá na aminokyseliny, vlákninu a tuk s vysokým podílem esenciální mastné kyseliny linolové. Ta se účastní řady metabolických procesů v našem těle a řadí se k antioxidantům. Kromě jemné oříškové chuti a příjemné konzistence se cizrna vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek, jako je vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, draslík a sodík, také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3 niacin, B6 a B9 kyselinu listovou), C a E.

Recepty a inspirace

Na našem webu www.greenapotheke.cz najdete nejen e-shop, kde můžete všechny uvedené luštěniny zakoupit, ale i spoustu dalších informací, inspirace a receptů, které Vám umožní z nich vykouzlit pochoutku, na niž budete ještě dlouho vzpomínat a k níž se budete velmi rádi vracet.

Poznejte cizrnu: 5 chutných receptů, díky nimž si ji zamilujete!

Cizrna, často označovaná jako královna luštěnin, skvěle vynikne jako součást pomazánek. Známá je především v podobě tradičního arabského hummusu.

Cizrna je bohatá na aminokyseliny, vlákninu a tuk s vysokým podílem esenciální mastné kyseliny linolové. Ta se účastní řady metabolických procesů v našem těle a řadí se k antioxidantům. Kromě jemné oříškové chuti a příjemné konzistence se cizrna vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek, jako je vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, draslík a sodík, také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3 niacin, B6 a B9 kyselinu listovou), C a E.

1. Hummus

Hummus je tradiční arabský pokrm, který se obvykle konzumuje v kombinaci s pita chlebem. Jeho příprava je velmi jednoduchá – stačí uvařenou cizrnu rozmixovat do hladka, smíchat s olivovým olejem, citrónovou šťávou a římským kmínem. Dochutit špetkou soli a sladké papriky. Recept lze ozvláštnit přidáním arašídového másla či sezamové tahini pasty.

2. Cizrnová nutela

Variací na klasický hummus se může stát chuťově výrazná cizrnová „nutela“.
Potřebujeme:
cca hrnek a 1/2 uvařené cizrny  + Vrchovatou lžíci kakaa
Odměrku rýžového čokoládového proteinu Growing naturals (nebo další lžíci kakaa)
Hrnek či 1/2 hrnku vanilkového Alpro soja (či jiného rostlinného nápoje)
Lžíci kokosového (či olivového) oleje
Lžíci arašídového másla – libovolné

Cizrnu namočíme přes noc. Druhý den uvaříme do změknutí. Následně rozmixujeme a smícháme s ostatním. Natíráme na celozrnné pečivo, kukuřičnou placku, nebo jíme jen tak či užíváme jako krém nebo polevu.

3. Cizrnovo rajčatový gulášek

Namočíme ¾ šálku cizrny, potom na mírném ohni vaříme pod pokličkou. Přidáme nakrájená rajčata, sůl, lžičku sladké papriky. Vaříme do doby, než cizrna změkne a rajčata se rozvaří. Pro vznik gulášovité konzistence možno zahustit celozrnnou moukou. Cizrnu i s rajčaty scedíme a smícháme s nasucho orestovaným uzeným tofu.

4. Medová cizrna

¾ šálku namočené a uvařené cizrny  smícháme se lžičkou arašídového másla, lžičkou kokosového oleje a lžičkou medu. Netradiční, avšak lahodná kombinace bohatá na rostlinné bílkoviny a zdravé tuky, které napomohou vstřebání ostatních živin. Tedy ideální volba pro pokrm po fyzické aktivitě.

5. Cizrnový salát s tofu a špenátem

¾ šálku cizrny tlacitko
½ balení tofu natural
3 šálky čerstvého baby špenátu
1 lžička olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa
Koření italského typu, sůl, pepř
Čerstvá či sušená bazalka
Cizrnu několik hodin předem namočíme a poté na mírném ohni pod pokličkou vaříme do změknutí. Ke konci varu přihodíme nakrájené tofu a ochutíme kořením. Chvíli necháme probublat, stáhneme z plotny a odlijeme vodu. Přidáme lžičku olivového oleje, dvě lžíce balsamikového octa, sůl, pepř a smícháme s čerstvým baby špenátem. Nakonec posypeme bazalkou.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít