Suroviny na cca 6 porcí
200g černých fazolí do eshopu
500g červené řepy
300 g mrkve
150-200g pohankové mouky do eshopu
3-5 stroužků česneku
1 cibuli
Tři lžíce majoránky
Dvě lžíce libečku (nebo jiného „zeleného“ koření)
Tři lžičky soli, pepře
Začneme tím, že si večer předem namočíme fazole.
Ráno vodu slijeme a v čisté uvaříme spolu s cibulí doměkka. Řepu vložíme do alobalu a upečeme v troubě. Bude to trvat asi hodinu. Poté ji oloupeme a ve větší míse tyčovým mixerem rozmixuje na pyré. Přidáme fazole, najemno nastrouhanou mrkev, utřený česnek a všechno ostatní koření a už jen zlehka promixujeme (většina fazolí by měla zůstat vcelku). Přidáme mouku – tolik, abychom docílili hustého těsta, které půjde přendat na olejem vymazaný pekáč.
Z těsta vytvarujeme „bochník“ a pečeme v troubě na 180°C cca 40 minut. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, nebo dušenou zeleninovou směsí.