Green Apotheke

Vzdálená sestra rebarbory a benefity, které přináší její konzumace – jedinečná pohanka

Ačkoliv bývají většinou řazeny ke klasickým obilovinám, jsou pseudoobiloviny ve skutečnosti semena. Mezi jejich významné zástupce se řadí i pohanka, která jako ostatní neobsahuje lepek. Díky tomu se vyznačuje lehkou stravitelností, zásadotvorností a vhodností pro celiaky. Jednoduchá a univerzální příprava, výborná chuť a nutričně vyvážené složení z ní činí ideální potravinu pro každého, kdo chce nenásilnou a příjemnou cestou vnést do svého jídelníčku kapku zdraví. Pohanku využijete jak pro přípravu lahodné ranní kaše, tak i jako ingredienci, která obohatí lahodný večerní salát s oblíbenou zeleninou. Rovněž se může stát i chutnou náhradou přílohy v čase oběda.

Vzdálená sestra rebarbory

Málokdo ví, že pohanka má spíše než k obilovinám blíže k rebarboře – je totiž její vzdálená příbuzná. Je rovněž významným zdrojem flavonoidu rutinu, který je nezbytný pro zdravé cévy. Může se tak stát zcela přírodním doplňkem stravy pro ty, kteří trpí například na křečové žíly. Pravidelná konzumace pohanky v jakékoliv formě výrazně zlepšuje stav organismu, jelikož v přirozené formě dodává dostatečné množství všech látek potřebných pro kompletní regeneraci.

Plnohodnotný zdroj proteinů

Pohanka obsahuje 8 esenciálních aminokyselin, včetně kyseliny linolové a běžně těžce dostupného tryptofanu. A právě serotonin, který je zodpovědný za jasnou mysl a lepší náladu, je tvořen z tryptofanu. Budete-li se tedy ládovat pohankou, zajistíte si tak častý úsměv od ucha k uchu J a zásobíte se dobrou náladou. Jako taková je tedy pohanka považována za vysoce kvalitní zdroj proteinů. Zhruba polovinu z nich tvoří albuminy – bílkoviny podobné bílkovinám mateřského mléka.

Použití v kuchyni

Pohanka je ideální nepražená, protože tak ji lze i klíčit. Pohanková mouka se výborně doplňuje s moukou z quinoy v případě, že se smíchají. Můžete ji užít i všude tam, kde byste za běžných okolností sáhli po klasické bílé mouce. Výborně chutná například v pečených dezertech. Vezměte svůj oblíbený recept a uvedenou mouku nahraďte tou pohankovou. Dočkáte se oříškovo-kakaové chuti, která vyniká velmi jemnou sladkostí. Přirozeně vás tedy při dalším pečení povede k ubrání množství cukru.

Pohanku vaříme podobně jako jako rýži, v poměru pohanky k vodě 1 : 3, cca 20 min. Ideální je nechat ji pouze přejít varem a posléze nechat pod pokličkou dojít a vsáknout vodu. Do té se totiž během vaření uvolňuje cenný rutin.

Trocha inspirace nikdy neuškodí

Nevíte-li, jak s pohankou při prvním kontaktu naložit, inspirujte se některým z našich jednoduchých receptů. Sami uvidíte, jak si pochutnáte.

Pro snídaňovou kaši s chia semínky potřebujeme ¾ šálku pohanky, lžíci chia semínek, dvě mandarinky, šálek vody, skořici a stévii. Vše jednoduše smícháme a necháme přes noc odstát. Ráno konzumujeme buď studené, nebo jen lehce prohřejeme.

Zda zvolíte pohanku kroupy, nebo lámanku, záleží jen na vás a na tom, zda preferujete kašovitější a mazlavější strukturu (lámanka), nebo křupavější a hutnější verzi (kroupy). Kaši lze stejným způsobem připravit i z pohankové mouky, s níž nabyde vyloženě krémové konzistence.

Další verze výborné, výživné a jednoduché snídaně může vzejít z kombinace pohanky a banánu. Přes noc namočíme ¾ šálku pohanky, lžíci rozinek a lžičku karobu. Ráno prohřejeme a vmícháme roztlačený banán. Pro dosažení pudinkové konzistence můžeme umixovat do hladka.

Pro jednoduchý a nutričně vyvážený oběd, který tělu dodá energii na celé odpoledne, namočíme přes noc ¾ šálku pohankových krup. Ráno necháme na mírném ohni pod pokličkou provařit do nabobtnání. Poté přidáme 2 až 3 šálky hrášku a vaříme společně. Mezitím na pánvi na sucho opečeme 1/3 balení uzeného tofu nakrájeného na kostky, dochutíme jej solí, pepřem a sušenou bazalkou. Poté smícháme s pohankovo-hráškovou směsí, kterou před podáváním promastíme lžičkou olivového oleje.

Máte-li chuť vyzkoušet lehce netradiční recept, pak vyzkoušejte, jak chutná pohanka s arašídovým máslem a tempehem. Připravte si ¾ šálku pohankových krup, 1/3 balení smaženého tempehu, lžíci arašídového másla, špetku soli a kokosový olej. Pohanku namočte na několik hodin, potom na mírném ohni nechejte probublat až do nabobtnání a změknutí. Po odstavení a scezení vmíchejte lžičku kokosového oleje, špetku soli, lžíci arašídového másla a promícháme. Nakonec posypte nastrouhaným smaženým tempehem.