Green Apotheke

Červená řepa se semínky

Skvělá večeře, plná železa a hořčíku 😊
Červenou řepu nastrouháme, podlijeme vodou, přidáme sůl a pepř a cca 20 minut dusíme pod pokličkou. Propláchnutá dýňová semínka vložíme na pánev a opékáme je tak dlouho, dokud nezačnou „pukat“. Řepu dáme na talíř, doplníme praženými dýňovými semínky, přidáme ještě černý sezam a oblíbený listový salát 😊

 

 Dýně neloupaná 250g

Dýňová semínka

KOUPIT V ESHOPU

 

 Sezam černý neloupaný 100g
Černý sezam

KOUPIT V ESHOPU

Vegan špagety Bolognese

Jedním slovem – výtečné ! Jednu cibuli a dva stroužky česneku pokrájíme na kousky a osmahneme na dvou lžicích kokosového oleje KOUPIT V ESHOPU do lehce zlatova. Přidáme 150g na malé kostičky nakrájeného tempehu a ještě minutku opékáme. Poté přidáme cca 6-8 pokrájených rajčat, 4 lžíce kvalitního kečupu, nebo rajského protlaku, sůl, pepř a dvě lžíce sušené bazalky. Zalijeme cca 250 ml vody a 20 minut pod pokličkou dusíme. Nakonec přilijeme 250 ml ovesné smetany a chviličku povaříme, do zhoustnutí. Podáváme se špagetami KOUPIT V ESHOPU (třeba s celozrnnými Linguine KOUPIT V ESHOPU od Green Apotheke).

Mrkvová polévka se slzovkou

Skvělá polévka, která prospěje Vašemu trávení 😊
Mrkev nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, pepř, kmín a malou lžičku kurkumy. Zalijeme vodou tak, aby jí bylo jen kousek nad mrkev a uvaříme doměkka. Vedle v hrnci povaříme cca 60 minut slzovku KOUPIT V ESHOPU. Vývar ze slzovky (je velice prospěšný dobrému trávení) vlijeme k mrkvi a tyčovým mixerem rozmixujeme. Při podávání můžeme doplnit slzovkou.

Skvělé bezlepkové knedlíky z brambor a pohankové mouky

Knedlíky: 500g brambor, 120g pohankové mouky Další: 2 lžíce rýžové mouky, uzený tempeh, lžička soli

Půl kila brambor uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme 120g pohankové mouky lžičku soli a rukou zpracujeme v hladké těsto. Z těsta vytvarujeme válečky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 15 minut.

Kysané zelí vložte do hrnce a poduste do měkka, Nakonec zahustěte troškou 2ma lžícemi rýžové mouky a pokud je třeba, dochuťte solí, či pepřem. Uzený tempeh pokrájejte na plátky a opečte na pánvi dozlatova.

Polentové trojúhelníčky s houbami

Suroviny: polenta, sůl, kmín pepř, troška rýžové mouky, houby, cibule , lžíce kokosového oleje

Jeden díl polenty (hrnek), nebo kukuřičné krupice nasypte do hrnce a zalijte 4mi díly (hrnky) vody. Přidejte sůl a na velmi mírném ohni 30-40 minut vařte. Polenta již po pár minutách varu hodně zhoustne, ale to neznamená, že je hotová. Opravdu je nutné povařit ji alespoň 30minut, jinak by byla syrová a to by nám moc neprospělo. Je ale potřeba dát pozor, aby se nepřipálila. Usnadnit si to můžete použitím rýžovaru – poměry surovin ponechte stejné a zapněte klasický program na rýži. Nikde neprská a hlavně polentu nemusíte hlídat a nepřipálí se 😊

Uvařenou polentu rozetřete na plech na pečení a nechte vychladnout. Po zchladnutí nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte studenou, nebo je vložte na pánev a zlehka opečte – ohřejte. Houby očistěte a pokrájejte na kousky. Cibuli nasekejte nadrobno a za lžíci kokosového oleje zlehka osmahněte. Přidejte houby, trošku kmínu, soli a pepře a poduste doměkka. Nakonec zasypte troškou rýžové mouky a chviličku povařte. Podávejte s polentovými plackami a salátem.

Nadýchané rýžovo-čirokové vafle

Co budeme potřebovat? 50g rýžové mouky, 30g čirokové mouky, 1 vajíčko, 150ml vody.

V míse smícháme 50g rýžové mouky, 30g čirokové mouky, 1 žloutek a 150 ml vody. Z jednoho bílku ušleháme sníh, který opatrně vmícháme k ostatním surovinám. Těsto lžicí klademe do vaflovače a pečeme dozlatova. Na talíři doplníme tím, co máme rádi (třeba čerstvým ovocem, ořechy, tahini, nebo jogurtem). Z toho množství vyjdou 4 vafle.

Nadýchaná babiččina buchta s jablky

Krásně nadýchané těsto a šťavnatá jablečná náplň ! Skvělou chuť podtrhne křupavá drobenka !

Těsto:
200g čirokové mouky nakoupit v eshopu
180g jáhlové mouky
20g bramborového škrobu
3 lžičky prášku do pečiva
2 vajíčka
400g bílého jogurtu
100g panely
Lžička citronové kůry
Lžička vanilky
150ml vody
Povrch: 1500g jablek, 80g sušených švestek, 2 lžíce skořice
Drobenka: 100g rozmixovaných ovesných vloček, 70g panely, 40g agávového sirupu, 2 lžíce oleje

Nejprve si vyšleháme sníh ze dvou bílků.

V další misce smícháme 2 žloutky s 400g jogurtu a 150ml vody. Přidáme 250g čirokové mouky, 200g jáhlové mouky, 20g bramborového škrobu, 100g panely, lžičku citronové kůry a špetku vanilky a všechno dobře promícháme.

Těsto vlijeme do olejem vymazaného a moukou vysypaného klasického (tedy velkého) plechu. Na náplň budeme potřebovat přibližně 1500g jablek (tj. asi 8-10 ks). Polovinu z nich nahrubo nastrouháme a druhou polovinu nakrájíme (nebo nastrouháme) na tenké plátky. Jablka smícháme s 2ma lžícemi skořice a 80g pokrájených sušených švestek (lze použít i hrozinky), které jsme předtím namočili na 10 minut do horké vody.

Náplň navrstvíme na těsto a posypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním 100g rozmixovaných ovesných vloček s 40-100g panely (dle toho, jak moc sladké máte rádi), 5ti lžíce agávového sirupu a 3mi lžícemi oleje (já použila ostropeřcový). Pečeme v troubě na 190°C přibližně 40 minut.

 

Dýňová pizza s rajčaty (skoro bez kalorií)

Dokonalá vláčná a zdravá dýňová „pizza“, skoro bez kalorií 😊

Suroviny:
400g dýně hokaido, 60g celozrnné pohankové mouky, 2 vajíčka (nebo 3 lžíce hrašky rozmíchané v trošce vody), polovina pórku, lžička soli a dvě oregana

Přibližně 400g dýně hokaido najemno nastrouháme, vložíme do mísy, přidáme dvě vajíčka (nebo tři lžíce hrašky), 60g celozrnné pohankové mouky, kus na kousky pokrájeného pórku nebo půlku cibule, lžičku soli a oregana.

Dobře rukou prohněteme a vzniklé těsto vtlačíme do pečícím papírem vyložené formy na koláč. Pečeme 20 minut v troubě na 200°C.

Poté těsto potřeme 3mi lžícemi rajčatového protlaku, nebo kvalitního kečupu, ochutíme bazalkou, solí a pepřem a poklademe na tenké plátky pokrájeným rajčetem. Pečeme dalších 10-15 minut a chvilku před koncem posypeme oblíbeným sýrem (veganským či kozím) 😊

 

Jáhlové šišky sypané ořechy

Máte rádi šišky s mákem? A co takhle zkusit tyhle, bezlepkové, z jáhel a kukuřičné mouky a posypat je třeba ořechy ? Věřím, že Vám budou chutnat ještě více, než ty tradiční ! 😊

Suroviny:
200g jáhel
50g kukuřičné mouky
Špetka soli

Dvě sta gramů jáhel několikrát propláchneme, zalijeme 2,5 násobkem jejich objemu vody a se špetkou soli uvaříme. Vaříme prvních 15 minut s pokličkou, a dalších 10 minut bez ní. Chceme, aby byly jáhly opravdu hodně měkké, či spíše až rozvařené. Jáhly necháme trošku zchladnout – jen tolik, aby nás při hnětení těsta příliš nepálily, přidáme 50g kukuřičné mouky a špetku soli a rukou uhněteme těsto. Z těsta tvoříme šišky, které vložíme vroucí osolené vody, počkáme až vyplavou a vaříme ještě 3 minuty. Na talíři sypeme čerstvě namletými mandlemi (které můžeme předem opražit – jejich chuť bude par výraznější), osladíme javorovým sirupe a omastíme ostropestřcovým olejem ( nebo čímkoliv jiným, co máte rádi).

 

Lahodný bezovo-mandlový dortík

Výtečný dortík nevšední chuti, který osloví každého 😊

Korpus:
100g mandlí (nebo zbytek po výrobě mandlového mléka) nakoupit v eshopu
100g čirokové nebo jáhlové mouky nakoupit v eshopu
4 vajíčka
50g kokosového cukru
100ml mandlového mléka
2 lžičky prášku do pečiva

Krém:
360g tofu
300ml mandlového pudinku (300ml mandlového mléka + 1 sáček vanilkového pudinku)
100g kokosového cukru
8 bezových květů
Šťáva z celého citronu

Poleva:
400 ml vody
6 bezových květů
3 lžičky práškového agaru
50g kokosového cukru

Dortík

Postup:

Začneme tím, že si připravíme mandlové mléko – večer předem namočíme 100g mandlí, ráno je propláchneme a přidáme k nim 1000 ml čisté vody. Ve výkonném mixeru mixujeme 3-5 minut. Poté (postupně po částech) přecedíme přes plátýnko. Tuhý zbytek mandlí odložíme stranou.

Korpus: Čtyři žloutky vyšleháme s 50g kokosového (nebo jiného) cukru, přidáme 100ml mandlového mléka, rozmixované mandle, které nám zbyli po výrobě mandlového mléka a 100g čirokové (nebo jiné) mouky, dvě lžičky prášku do pečiva a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme do olejem vymazané dortové formy a dáme na 20minut na 180°C péct.

Krém: Nejprve si uvaříme mandlový pudink. Z 300ml mandlové mléka kousek odebereme a rozmícháme v něm jeden sáček vanilkového pudinku. Zbytek přivedeme k varu a poté vmícháme odebranou část, chvilku provaříme a odstavíme. Do mixeru vložíme 360g tofu, přidáme 100ml mandlového mléka, šťávu z jednoho citronu, cca 100g kokosového cukru (kdo má rád hodně sladké, může dát více) a 8 bezových květů (bez tuhých stonků) a dohladka rozmixujeme. Poté přidáme mandlový pudink a 100ml agarové polevy (viz. níže) a ještě jednou dobře promixujeme.

Poleva: Nejlépe ještě předtím, než začnete dort tvořit, zalijeme 6 bezových květů 400ml horké vody a necháme cca 30 minut vyluhovat. Do zchladlého výluhu vmícháme 3 lžičky práškového agaru a cca 50g kokosové cukru a poté ho přivedeme k varu. Zhruba 2 minutky provaříme a necháme cca 10 minut zchladnout.

Korpus rozpůlíme a promažeme cca 1/3 krému. Vrátíme ho do formy a zbytek krému natřeme na povrch dortu. Vložíme ho cca na 15 minut do lednice nebo mrazáku. To proto aby krém trošku ztuhl a poleva se nám nesmíchala s krémem. Dort vyndáme a opatrně na něj nalijeme agarovou polevu, nazdobíme bezovými květy a vrátíme do lednice alespoň na hodinu.

Bezovomandlový dortík