Green Apotheke

Ochutnejte fantastický rostlinný burger [recept]

Podle zakladatelů restaurace Secret of raw, jsou burgery jedněmi z nejoblíbenějších rostlinných jídel. Ačkoliv jsou poměrně složitější na přípravu, výsledek rozhodně stojí za to. Odměnou se stane jídlo skvělé chuti a krásného vzhledu. Vyzkoušejte a udělejte si vlastní názor. Použijte k přípravě rostlinného burgeru výrobky řady Green Apotheke, které najdete nejen v našem e-shopu, ale i ve vybraných prodejnách. Buďte přírodě blíže než kdy dřív – s Green Apotheke a výborným rostlinným burgerem.

Co budeme potřebovat?

Placky

3 hrnky kešu ořechů

1 hrnek lněného semínka (lze umlít i v mlýnku na kávu)

½ bílé ředkve (lze užít i pórek)

¾ hrnku cukety

Hrst petrželové natě

1 lžíce dýňového pyré

1 lžička soli

½ lžičky pepře

Jak drží burger při sobě? Díky tomu, že se voda z ředkve a cukety vsákne do lněného semínka – to do sebe vodu natáhne.

 

Náplň burgeru

1 okurka

1 rajče

1 pórek

1 žampion

 

Mrkvové pesto

3 střední mrkve

½ hrnku slunečnicového semínka

1 lžička agáve sirupu

1 lžíce citronové šťávy

1 lžička kari

1 lžička chilli

5 sušených rajčat

1 stroužek česneku

1 lžička pepře

3 lžíce olivového oleje

 

Hranolky

1 bílá ředkev

1 lžička kurkumy

3 lžíce olivového oleje

 

Kešu tatarka

1 hrnek kešu ořechů

1 hrnek vody

4 lžíce jablečného octa

1 a ½ lžičky kurkumy

1 červená cibule

2 lžičky hořčičného semínka

Jak postupovat?

Nejprve začněte s přípravou placek. Nasušte si jich více, protože tím strávíte celkem dlouhou dobu. Dle tohoto receptu vytvoříte celkem 24 placek. Polovinu lněného semínka namelte v mixeru nebo v mlýnku na kávu. V robotu rozmixujte kešu ořechy na mouku a přidejte všechny ostatní sypké ingredience. Promíchejte krátkým mixováním a přidejte všechnu zeleninu. Znovu promixujte a přidejte koření. Mixujte do vzniku těsta.

Těsto by mělo být tekutější, aby jej šlo nabrat vidličkou. Na sušící plát nanášejte těsto na placky. Ideálním nástrojem je kopečkovač na zmrzlinu. Naberte kopeček a vidličkou rozhrňte do podoby placky. Na jeden plát se vejde 16 placek. Sušte je v sušičce 14 hodin. Těsto musí zůstat vláčné, nesmí být vyschlé a lámat se.

Na kešu tatarku umixujte všechny ingredience kromě cibule v mixeru, vlijte do misky a přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli. Nechte odležet cca 30 min.

Hranolky nakrouhejte z ředkve na V-kráječi. V míse zasypte kurkumou a zalijte olejem. Promíchejte rukama (máte-li k dispozici rukavice, užijte jich). Nechte marinovat cca 10 min.

Burger tvořte následovně:

Vezměte dvě placky a ty z rubové strany potřete mrkvovým pestem. Jednu z placek poklaďte kolečkem okurky, rajčete, pórku a kusem žampionu a přiklopte druhou plackou. Burger propíchněte párátkem tak, aby držel pohromadě.

Na talíři servírujte s hranolkami a tatarkou.

Vypadá to složitě, ale nenechte se odradit. Vyzkoušejte a sami uvidíte, že propadnete kouzlu tohoto skvělého burgeru a budete jej chtít připravovat stále znovu a znovu. A pokud se vám nechce sušit s burgerem, dejte šanci alespoň ředkvovým hranolkům a kešu tatarce, které jsou sami o době lahůdkou.

 

 

 

Znamenitý koláč s mrkvovo-makovou nádivkou [vyzkoušený recept]

Nejprve si připravíme těsto. Vařené brambory oloupeme, najemno nastrouháme a v míse nebo na vále smícháme s pohankovou, konopnou a čirokovou moukou, práškem do pečiva, muškátovým oříškem, vanilkou a dvěma lžícemi datlového sirupu. Uhněteme těsto, které prsty vtlačíme do formy na koláč. Nyní připravíme náplň. Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme, mák nameleme. Tofu dáme do malé misky, přidáme rostlinnou smetanu, rýžovou mouku a 3 lžíce datlového sirupu a tyčovým mixerem rozmixujeme. Mrkev, mák a tofu směs společně dobře promícháme a navrstvíme na těsto. Pečeme v troubě na  180°C. Že je koláč hotový, poznáme tak, že okraje začnou zlátnout (asi po 35-45 minutách).

Ingredience:

3-4 vařené brambory

¾ hrnku pohankové mouky 

½ hrnku čirokové mouky 

2 lžíce konopné mouky 

2 lžičky prášku do pečiva

2+3 lžíce datlového sirupu

špetka muškátového oříšku a vanilky

1 hrnek namletého máku

3 střední mrkve na jemno nastrouhané

100g tofu

5 lžic rostlinné smetany (ovesné, kokosové) na posypání

2 lžíce rýžové mouky 

 

Co pěstovali již staří Aztékové? Zaostřeno na chia a slunečnici [tip]

Chia semínka jsou drobná semínka rostliny šalvěj hispánská. Pěstovali ji už Aztékové a předpokládá se, že pro ně byla stejně významnou hospodářskou plodinou jako kukuřice. Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin a především vlákniny. Obsahují řadu antioxidantů a minerálních látek – vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor.

Výborná schopnost vázat na sebe vodu

Charakteristickou vlastností těchto semínek je výborná schopnost vázat na sebe vodu.

Z toho důvodu jsou mimořádně ceněna zejména vytrvalostními běžci, kterým před během stačí pozřít přibližně lžičku chia semínek ve formě chia gelu (chia smíchaná s vodou a odleželá). Z nich jejich tělo během náročného výkonu čerpá vláhu a vytrvalcovi potom stačí, když doplní tekutiny po skončení závodu, když se jeho tělo začne zklidňovat a tep se dostane k normálu.

Chia semínka – to pravé pro vytrvalce

Schopnost chia semínek vázat na sebe vodu hraje významnou roli i při jejich přípravě. Můžete si z nich vytvořit již zmíněný chia gel, který když obohatíte o med a citron, vznikne výborná přírodní šťáva, kterou stačí zalít vodou. Chia poslouží i při výrobě domácího jamu, kdy je stačí smíchat s rozmixovaným ovocem, uzavřít v nádobě a nechat do druhého dne v lednici. Podobným způsobem se připravuje i puding, kdy přidáte kromě ovoce i další ořechy, ovesné vločky, dochutíte mede, skořicí, kakaem a přidáte nějaké rostlinné mléko a necháte opět do druhého dne odstát v lednici.

Přidejte do jogurtu a získejte více dobře vstřebatelného vápníku

Jinak můžete chia semínka, a to jak vcelku, tak i umletá, přidávat do těst na výrobu chleba či různých sušenek, posypat jimi salát či rizoto, nebo je zamíchat do jogurtu a zvýšit tak množství lehce vstřebatelného vápníku.

Slunečnicové semínko

Slunečnicové semínko patří k jedněm z nejznámějších a také nejtradičnějších semínek u nás. Je skvelým zdrojem vitaminů, jako například vitaminu E a B a rovněž i minerálu, jako je draslík, hořčík, železo fosfor, vápník a zinek. Díky obsahu fytosterolů, rostlinných ochranných látek, přispívá ke snižování hladiny krevního cholesterolu a tím i k léčbě srdečních a cévních onemocnění.

Pozor na původ – pro teplou kuchyni je třeba něco extra

V kuchyni je můžete užít na mnoho způsobů. Základem chutnosti je opět suché opražen na pánvi – to pro lepší stravitelnost a měkkost. Slunečnicová semínka lze ale pohodlně konzumovat i syrová, protože se velmi dobře kousají – mají k tomu poměrně ideální velikost. Přidávejte je všude tam, kde vás to napadne – do salátů, rizot, na těstoviny, do těst, moučníků, kaší, … Fantazii a kreativitě se meze nekladou.

 

Báječná dýňová bábovka [recept]

120g pohankové mouky   

120g čirokové mouky   

100g kokosu

50g lískových oříšků

50g hrozinek

2 lžíce chia semínek   

2 lžíce lněných semínek   

100g medu

2 lžičky prášku do pečiva

2 vajíčka

800g dýně

2 lžičky skořice

1 lžička muškátového oříšku

½ lžičky koriandru

Lžíce oleje + kokos na vysypání formy

25g hořké čokolády

Nejprve okrájíme dýni, nakrájíme na kousky, vložíme ji do hrnce, zalijeme vodou a 20 minut dusíme. Poté vodu slijeme, a dýni rozmixujeme na pyré. Do mísy dáme žloutky, med, lněné a chia semínka a koření a prošleháme. Přidáme mouky, kokos, prášek do pečiva, hrozinky a oříšky a dýňové pyré a důkladně promícháme. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do olejem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku a pečeme cca 60 minut v troubě na 180°C zakryté alobalem (posledních 20minut bez něj). Bábovka zůstane i po zchladnutí uvnitř mírně vlhká. Při podávání můžete dozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou.

 

 

Dýňová a konopná semínka tak, jak je neznáte [očima výživové poradkyně]

Konopí je lidstvu známo již po staletí, dnes je však nově oceňováno především pro efekt, který jeho konzumace přináší.

Je zdrojem všech esenciálních aminokyselin, omega 3 mastných kyselin a to navíc ve správném poměru k omega 6 mastným kyselinám, konkrétně 1:3.

Vyniká jak významným obsahem vlákniny, tak i vápníku, železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu. Samozřejmostí je skutečnost, že podobně jako ostatní ořechy a semena, poskytuje našim tělům dostatek nutričně hodnotných bílkovin v dobře stravitelné formě aminokyselin.

Loupat či neloupat?

Podobně jako sezam, i konopí se na trhu objevuje v loupané a neloupané variantě. My na našem e-shopu nabízíme variantu loupanou, která je pro konzumaci vhodnější. V neloupané verzi by se konopné semínko ani nemělo konzumovat, protože jejich tvrdá křupavá slupka není vhodná k přímé spotřebě z důvodu těžké stravitelnosti.

Variabilní využití v kuchyni

Konopná semínka si nejlépe vychutnáte v kombinace se saláty z čerstvé i vařené, dušené, či restované zeleniny, jako přísadu v musli či kaších, nebo jako součást těsta při pečení chleba, sušenek a dalších dezertů.

Dýňové semínko

Dýňové semínko:

  • vyniká zejména vysokým obsahem vitaminů skupiny B a zinku. Nejen díky tomu funguje jako účinná prevence proti chřipce a problémech s prostatou
  • kromě toho je známo jako dobrý zdroj bílkovin a minerálů, především železa, zinku, manganu, hořčíku a draslíku
  • součástí jeho složení jsou i polonenasycené mastné kyseliny a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Zobejte dýni a bude vám veselo!

Dýňové semínko příznivě působí na naši psychiku. Proč? Protože jeden gram dýňových semínek obsahuje stejné množství aminokyseliny tryptofanu jako sklenice mléka. Tryptofan je aminokyselina, která přispívá k tvorbě serotoninu. To je hormon, který podporuje dobrý spánek a duševní pohodu a klid.

Pro lepší stravitelnost vhodné opražit – ale na sucho!

Podobně jako jeho kolegové, je i dýňové semínko nejlahodnější a nejlépe stravitelné, když jej krátce na sucho opražíme na pánvi. Můžeme jej přidávat do musli, salátů, pečiva, dezertů, nebo jej jíst jen tak a zahnat jím chutě na sladké. Pokud semínka na několik hodin namočíte a poté rozmixujete, můžete je využít i k tvorbě pomazánek.

 

Výtečný kapustový koláč, který Vás určitě mile překvapí [recept]

dýňový koláč

Mám pro Vás tipy na chutný oběd!

Suroviny na 4 porce:

½ hrnku konopné mouky 

1 hrnek pohankové mouky 

½ hrnku čirokové mouky 

40g kvasnic

100ml vody

2 lžíce oleje

1 střední kapusta

1 cibule

6 brambor

lžička kmínu

2 lžičky garam masaly

lžička pepře a soli

Kapustu a cibuli nakrájíme na tenké proužky, brambory na malé kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř a garam masalu a dusíme cca 30-40 minut doměkka. Mezitím si připravíme těsto. V míse nebo na vále smícháme konopnou, čirokovou a pohankovou mouku, přidáme rozdrobené kvasnice, olej a vodu a uhněteme těsto, které prsty nebo malým válečkem vtlačíme do dortové formy, okraje necháme zvýšené cca 5 cm. Podušenou kapustu slijeme, přendáme na těsto, povrch uhladíme a vložíme do trouby cca na 40minut zapéct.

 

Lahodná tahini a další zázraky ze semínek

Po novém roce přicházíme se seriálem na pokračování, který se bude týkat semínek, které jsme v předchozích článcích poněkud zanedbávali. A poněvadž i mezi nimi se skrývají skutečné výživové poklady, nabyli jsme dojmu, že vás o ně nesmíme připravit. Všechna semínka, o kterých zde budeme hovořit, najdete na našem e-shopu i ve vybraných prodejnách.

Sezamové semínko

Sezam se řadí k nestarším známým pěstovaným olejninám vůbec.

Vzhledem ke své výživové hodnotě zaujímá na pomyslném žebříčku nutričního složení mezi semínky jedno z prvních míst. Obsahuje velké množství minerálů, zejména vápníku, a také je bohatý na vitamin B1. Kromě toho všeho sezam také posiluje imunitu a působí proti zhoubnému bujení.

Nejlépe chutná lehce opražený na pánvi.

Je libo loupaný, či neloupaný?

Na trhu je k dostání sezam loupaný i neloupaný, v sortimentu Green Apotheke se nachází obě varianty.

Obecně platí, že ta neloupaná je výrazně bohatší na živiny. Podle některých informací ale neloupaný sezam obsahuje kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku. Ačkoliv vápník, jak vyplývá i z výše uvedených informací, obsahuje více živin, než jen vápník, mohl by tento drobný nedostatek hovořit v neprospěch neloupané varianty a ve prospěch varianty loupané.

Lahodná tahini

Sezam je známý především díky pastě, která se připravuje z jeho semínek.

Tahini se vyrábí z loupaných i neloupaných semínek a kromě přídavku soli, v případě solených verzí, neobsahuje nic dalšího.

Jedná se tedy o velmi zdravou a nutričně bohatou potravinu, kterou můžete v kuchyni užít na sladko i na slano. Skvěle chutná s medem natřená na křupavé bagetce, nebo jako součást typického arabského pokrmu z cizrny zvaného hummus.

Exotické gomasio

Méně známým produktem, za jehož výrobou také stojí sezam, je tzv. gomasio, tedy směs mletého sezamu a soli. Užívá se jako zdravé dochucovadlo, skvělé je třeba na posyp rizota, těstovin či salátů. Zde poslouží, podobně jako třeba lahůdkové droždí, jako veganská náhrada sýru.

Lněné semínko

Len patří mezi naše tradiční hospodářské plodiny už po celá staletí. Podobně jako to sezamové, vyniká i semínko lněné mimořádným nutričním složením. Ať už se jedná o obsah vitaminů, především vitaminu E, minerálů, nebo omega 3 mastných kyselin. Pro ty, jimž se příčí konzumace ryb, představuje právě len nepostradatelný zdroj těchto esenciálních mastných kyselin.

Mlít či nemlít?

Oproti sezamu je lněné semínko velmi tvrdé, a proto pro konzumaci vcelku víceméně nevhodné. Pokud jej však umelete, třeba v mlýnku na kávu, můžete jej přidávat do nejrůznějších pokrmů podle vlastní fantazie a potřeby. Skvěle se hodí jako přísada do těsta na pečivo, do salátů, rizot, pomazánek, dezertů…

Pozor: žlukne!

Ovšem pozor – ačkoliv celé lněné semínko má poměrně vysokou trvanlivost, v namleté formě velmi brzy žlukne. Z toho důvodu je dobré neskladovat jej a umlít raději vždy čerstvé. V lednici takto vydrží maximálně 3 – 4 dny.

Hnědé či zlaté?

Dále pak můžete volit mezi lnem hnědým a zlatým. Opět obě varianty naleznete na našem e-shopu. Tyto dva druhy lnu se liší nutričně pouze nepatrně, zato významný rozdíl nastává při porovnávání chutí. Hnědý len se příchutí blíží oříškům, zlatý je výrazně jemnější.

 

Často cestujete? 6 vyzkoušených tipů pro vegetariány na cestách

Jak je to s vegetariány, vegany a těmi, kteří často cestují?

Na příkladech, jak se zařídit, když jste nuceni opustit pohodlí domova a tím pádem i možnost přípravy tak trochu netradičních jídel, si tentokrát ukážeme, že tento revoluční způsob stravování hravě zvládnou i vegani.

Jak se zařídit, když musím vycestovat?

  • V restauraci si dejte jakékoliv masové jídlo bez přílohy a smetanové omáčky.
  • Místo přílohy si vyžádejte další porci zeleniny či salátu. Vegani mohou požádat o větší porci zeleniny či salátu, případně o doplnění o dostupné ořechy či arašídy – protože arašídy jsou vlastně luštěnina. Protože vegani nemohou konzumovat živočišné výrobky, které jsou v této dietě stěžejní, jsou pro ně povoleny ořechy jako zdroj aminokyselin a dalších esenciálních látek potřebných pro správné fungování organismu.
  • Vyhledávejte mexické, thajské či indické restaurace a jezte oblíbená jídla bez příloh – vyjma luštěnin samozřejmě. Ve všech těchto typech se pohodlně nají i vegani – tofu se zeleninou.
  • Vybírejte kuřecí saláty bez smetanových dresinků – pořádejte o jednoduchý dresink z olivového oleje a balzamikového octa.
  • V případě nouze (resp. např. jste na letišti, kde se nevyskytuje žádná mexická či thajská restaurace, nebo gril) zkonzumujte pytlík syrových mandlí nebo vlašských ořechů a dejte si závazek, že po několik dalších hodin nebudete konzumovat žádný škrob. V jednom pytlíku ořechů je dostatečné množství kalorií, která vám umožní z nich těžit dalších 12 hodin (nahradí 3 malá jídla!).
  • Vezměte s sebou na cesty naše luštěninové či zeleninové chipsy a doplňte je o pokrájenou čerstvou zeleninu, kterou sbalte do plastové přepravní krabičky.

Nejen pro vegany: Proč je dobré užívat doplňky stravy?

  • Následkem této stravy dochází ke ztrátám nadbytečné vody, důsledkem čehož mohou odejít i elektrolyty, proto autor doporučuje doplňovat draslík, hořčík, vápník.
  • Draslík – stačí užívat draslíkem obohacenou sůl, nebo avokádo (ne více než hrnek či jedno jídle denně). To totiž obsahuje o 60 % více draslíku než banány a rovněž 75 % nerozpustných vláknin, což zajistí pravidelné vyprazdňování.
  • Hořčík a vápník – se nejlépe konzumují v tabletách. 500 miligramů hořčíku před spaním rovněž přispěje ke kvalitě spánku.

Pro vegetariány a vegany: Jak na to, když nejíte maso ani další živočišné produkty?

  • Jako jediný z mléčných výrobků je povolen tvaroh, který díky vysokému obsahu kaseinu zjevně napomáhá a urychluje redukci tuku.
  • Povoleny též proteiny z konopí, hrášku či hnědé rýže. Ty se hodí především pro vegany, kteří jejich prostřednictvím doplní bílkoviny i kalorie.
  • Vegetariáni mohou bílkoviny kromě vajec doplnit proteinem z hnědé rýže značky Growing naturals, nízkotučným tvarohem neochuceným Bio Milko (neobsahuje živočišná syřidla) a šmakounem přírodní aroma (šmakoun Adler) či šmakounem klasickým bez příchuti (Shmacker, Shmaky), které jsou vyráběny z vaječných bílků.
  • Vegani kromě proteinů mohou v uměřeném množství konzumovat ořechy, a dále sójové výrobky jako je tofu nebo tempeh, případně jiné alternativy masa jako je například seitan, nebo robi.
  • Skvěle se hodí i naše luštěninové či zeleninové chipsy, které poslouží jako zdravá a dobře stravitelná svačinka nejen ne cesty.

 

Jak se zařídit, aby Vás luštěniny nenadýmali a abyste si skutečně pochutnali? Tuto otázku zodpovíme v dalším článku.

Čočkové těstoviny s quinoou a zeleninou

Skvělý způsob, jak naservírovat luštěniny i těm, co je nemají rádi !

Suroviny na 3 porce:
180g těstovin z červené čočky tlacitko
120g červené quinoi tlacitko
300g cukety
2 střední mrkve
1 červená paprika
Sůl, pepř, špetka chilli, 2 lžičky černuchy
Nejprve si připravíme zeleninovou směs. Cuketu, mrkev i papriku nakrájíme na kousky, vložíme do pánve, osolíme, opepříme, přidáme černuchu a chili, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme cca 20 minut doměkka. Quinou 2x propláchneme horkou vodou a uvaříme. Těstoviny z červené čočky nasypeme do 1,8 l vroucí vody a 10 minut vaříme. Těstoviny smícháme s quinoou a podáváme s dušenou zeleninovou směsí.

Slečna Fleur B. shodila během 3 – 4 týdnů 3 % tělesného tuku pouze tím, že změnila snídani

 

Ve čtvrtém díle našeho seriálu týkajícího se úbytku podkožního tuku prostřednictvím zvýšené konzumace bílkovin převážně z luštěnin si povíme, jak se taková dieta aplikuje do praxe.

Zdá-li se Vám tato dieta příliš přísná, začněte pomalu. Ze začátku změňte pouze snídani.

Dbejte přitom na to, aby v každé snídani bylo obsaženo alespoň 20 – 30 g proteinu a omezte příjem sacharidů. Slečna Fleur B. (klientka autora) shodila během 3 – 4 týdnů 3 % tělesného tuku pouze tím, že změnila snídani.

Jak si připravit chutné jídlo v souladu se zásadami tohoto stravování?

Inspirujte se. Zjistíte, jak je to snadné a začne Vás to bavit. Nepřeberné množství luštěnin, luštěninových a zeleninových chipsů, které jsou pro toto stravování jako dělané, naleznete na našem e-shopu.

Snídaně: vaječné bílky s jedním celým vejcem, černé fazole a zeleninová směs ohřátá či vařená v mikrovlnné troubě nebo vejce, čočka, špenát

Oběd : bio hovězí, fazole pinto, zeleninová směs a guacamole na vrch

Večeře: bio hovězí, čočka a zeleninová směs

 

Jste vegetarián a cvičíte? Zkuste to třeba takhle:

Snídaně před tréninkem: rýžový protein

Snídaně: ½ šálku čočky, míchané 2 vaječné bílky s jedním celým vejcem, lžíce avokáda, kupa zelené zeleniny (špenát, či směsi jako špenát, rukola, salát), lžíce olivového oleje

Oběd: Sterilované fazole (1/2 konzervy či celá), míchané 2 vaječné bílky s jedním celým vejcem, kupa zelené zeleniny, lžíce olivového oleje, lžíce ajvaru (chorvatská obdoba španělské salsy)

Svačina: totéž, co oběd a večeře bez vajec (nahrazeny šmakounem či tvarohem)

Večeře: totéž, co svačina

– během dne doplněno o další dávku rýžového proteinu dle četnosti fyzické aktivity

 

Další menu pro inspiraci:

Dopoledne: vaječné bílky, čočka, brokolice

Oběd: kuře, černé fazole, zelenina

Zbytek dne: totéž

 

Recept pro inspiraci: Falešná bramborová kaše

Na pánev dejte trošku olivového oleje. Přidejte fazole a rozmačkejte je na kaši. Vodou ladíme konzistenci. Ochuťte dle volby solí, pepřem, sušeným česnekem. Chutná skvěle a je za chvilku hotová.

 

Příklady povolených snídaní:

  • Dvě až tři celá vejce
  • Kuřecí slanina, bio slanina, bio párky, tvaroh
  • 30g povoleného proteinu (rýžový, hrachový, konopný) s vodou – lahodné je umixovat s ledem, vznikne tak krémová konzistence (komu nevadí po ráno studené do žaludku)

Mohou se takovou cestou vydat i vegani? Jistě! Jak na to se dozvíte v dalším dílu tohoto seriálu.